Säkerhetsexperter pekar ut Embracers vd Lars Wingefors ut som potentiell säkerhetsrisk, uppger SVT. Orsaken är Wingefors har affärsintressen dels i svensk försvarsindustri (hans bolag äger fastigheter som hyrs av vapentillverkaren Bofors i Karlskoga), dels bedriver hans bolag affärer i Ryssland.

Det innebär en risk för utpressning och påtryckningar, menar den säkerhetspolitiska experten Patrik Oksanen.

– Man kan bli utsatt för utpressning, infiltrering eller andra saker som kan spilla över på fastighetsverksamheten, säger Oksanen till SVT.

Oksanen menar att risken ökar ju större ekonomiska intressen man har i Ryssland.

Lars Wingefors

Lars Wingefors skriver till SVT att säkerhetsarbete är A och O för honom och hans företag. Vidare menar han att det finns ett rigoröst regelverk kring detta för börsnoterade bolag.

I juli avslöjade SR Värmland att Embracer är det svenska bolag som har störst verksamhet i Ryssland. Många företag lämnade landet efter invationen av Ukrania i februari 2022. Embracer bemötte den kritik som följde med att det är komplext att flytta eller lägga ner affärsverksamheter. Samtidigt fördömde man Rysslands krig mot Ukraina och sa att man följer rådande riktlinjer gällande sanktioner mot Ryssland.