I ett läckt mail från maj 2022 medger Phil Spencer att Starfield-förseningen skapade en "katastrofal situation" för Xbox Game Pass: "Ett stort hål i vår lineup av spel". En bekymrad Spencer skrev (tack, Eurogamer) att detta orsakade tomrum mellan exklusiva Game Pass-släpp.

En lucka på 16 månader samtidigt som man fortsatte snacka om en ny AAA-titel varje kvartal.

Vi fortsätter att prata om en stor AAA-titel varje kvartal för tjänsten [Game Pass], och det verkar som om vi sannolikt kommer att få en lucka på nästan 16 månader mellan stora exklusiva lanseringar på vår plattform.

Xbox-toppen Sarah Bond föreslog att man skulle täppa till hålet med tredjepartsspel som Lego Star Wars, Dying Light 2, City: Skylines 2, Red Dead Redemption 2, Baldur's Gate 3, Gotham Knights, Suicide Squad, Jedi Survivor och Mortal Kombat 1. Spencer föreslog å sin Dark Souls-spelen, efter de enorma framgångarna Fromsoftware hade med Elden Ring.

Spencer menar i mailet att Xbox Game Studios måste bli bättre på att planera spel med "ärliga" datum. 2021 var bra, medan 2022-gapet var något "vi inte har råd med", medger Spencer. Han avslutar ändå med framåtanda och tro på att Xbox kommer att klara detta.

Vi vrider fram klockan till nutid. Under hösten har vi fått Starfield och väntar på Forza Motorsport. Ett storspel i kvartalet kanske är löftet som börjar infrias? Den här veckan är hur som helst känd som den stora läckageveckan för Xbox: nya konsoler, ny kontroll, hemligstämplade spel. Du läser en summering av cirkusen här.