Handeln med skins till Counter-Strike gör att svenska minderåriga hamnar på siter med oreglerat spel om pengar. Det fastslås i SVT-programmet Uppdrag gransknings senaste avsnitt som släpps nu på morgonen.

Vissa skins är värda stora pengar, och det har därför uppstått en handel med dem på tredjpeartssiter. Där kan alla – även minderåriga – byta in ett skin de äger mot chansen att få ett som är mer värdefullt. Enligt Anders Nilsson, beroendeforskare på Karolinska institutet, är detta att jämställa med casinoverksamhet eller gambling.

– Man gör en insats, utfallet är okänt och man kan förlora det, säger Nilsson till UG. Det är det som karaktäriserar gambling.

Flera av dessa siter saknar tillstånd att bedriva den här typen av verksamhet i Sverige. Men de riktar sig tydligt till en svensk publik, bland annat genom att låta svenska streamers marknadsföra dem. En streamer ska ha fått 50 000 kronor för en timmes reklam. Han ska ha dragit in 22 500 personer till en av siterna, och dessa uppges ha spenderat 4 miljoner kronor.

Streamern Yacine Lahgmari är kritisk till att kunna spela om skins.

– Det är som att vi sitter i nian på högstadiet och spelar roulett och slots. Det är galet.

Programmet kan ses i fyra delar på SVT Play.

Om du har frågor om spelberoende kan du läsa om det och kontakta Spelberoendes riksförbund.