Det är inte alltid lätt att efter ett spels omslag döma om det lämpar sig för en gamer på 14 vårar så 2003 startades [[PEGI]], Pan European Game Information klassificera spel. Förutom rekommenderad ålder visa symbolerna även om spelet innehåller våld, skräck och droger eller något annat som inte är lämpligt för yngre att uppleva.

PEGI får tydligare åldersmärkning med färgkodning

- Som vägledning för konsumenten har PEGI har varit väldigt framgångsrikt. EU-kommissionen ställer sig bakom PEGI, men vill också att systemet förbättras och de nya tydligare symbolerna är en reaktion på detta, säger Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Medierådet.

Som ett led i denna förbättring förtydligar man nu ålderskategorierna med färgkodning där 3 och 7 får grön färg, 12 och 16 får gul samt 18 märks med röd bakgrund. Först ut med det uppdaterade systemet är #Wii Sports Resort som bedöms som lämpigt om du börjat i första klass.

Fantastiskt att så många här på FZ vet hurvida folk bryr sig som PEGI-märkningen eller inte. 06/07 Själv tror jag att fodralen kommer bli asfula men bara för att vara emot alla andra så tycker jag det är bra, har inget argument varför. Men eftersom att alla ungar som spelar dator ser på film/tv och lär sig från allt omkring sig så kommer detta inte... 05/07 PEGI = Parent Educatning Grownup Intelligence? 05/07 Bra jobbat, PEGI, nu har ni satisfierat alla idioter som inte förstår vad siffrorna betyder. Är det faktiskt så omöjligt att bara ha siffrorna svart på vitt? Jag väntar bara på den dagen det står varninar printade över 50% av spelfodralet á la tobaksvar... 04/07 Det var ju värt hur många är det som bryr sig om PEGI märkningen ändå. Visst om man ska köpa ett spel i affären så brukar så kan ju inte en 11-åring köpa GTA 4 utan att föräldern är med 04/07 En gång i tiden så kom alla spel i fina varierade boxar med stora och snygga omslag och inte små plast DVD-fodral som nu. Fast antar att det är mer praktiskt för butiker numera. Tittar jag på den äldsta boxen jag fortfarande har i hyllan, System Shock,... 04/07 Kan bara hålla med, fodralen kommer bli fulare, vilket är synd. 04/07 Störande att 16 kommer före 12. Det drar igång en massa matematiska parametrar i mitt huvud som försöker förstå varför. Angående att förstöra omslag så tror jag inte att det kommer förstöra mer än vad det gör nu. Dock borde det väl vara osmart om ett... 04/07 Jag tror att sålänge många föräldrar ser spel endast som leksaker och inte sysslar med det själv så kommer dom forsätta köpa 18+ spel åt sina ungar för att dom inte kollar närmare på förpackningen. Det spelar ingen roll vilka symboler och varningar PEGI... 04/07 Jag har faktiskt lagt märke till att en del spelbutiker sätter upp skyltar som förklarar PEGI-märkningarna, skulle dock vara bra om alla började med det. Färgblindhet är knappast ett problem. Går ju fortfarande att se bilderna och siffrorna :P 03/07
Skicka en rättelse