Sociala spelvärlden blir mer och mer påtaglig. Inte minst nu när SharesPost Inc. värderar #Zynga, företaget bakom en serie Facebook-spel, till 5,51 miljarder dollar medan jätten #Electronic Arts enligt Nasdaq-börsen "bara" är värderat till 5,16 miljarder dollar.

SharesPost bygger sina värderingar på information från bytesaffärer av privata andelar och förväntningar samt spekulationer kring marknaden. Företaget startade för fyra år sen av upphovsmannen Mark Pincus och det har blivit en av världens snabbast växande teknikföretag, detta genom att nyttja Facebooks gigantiska användardatabas för att sälja speltilb - där de just nu är skapare av sex av Facebooks topp tio-applikationer. Inte minst legenden #Farmville.

Zyngas inkomster kommer från försäljning av virtuella varor, såsom vapen och fordon som hjälper spelarna i de olika spelen.

- Värderingen är inte så galen, givet vad som pågår på marknaden. Det är inte så hemskt dyrt med tanke på tillväxtmöjligheterna, säger Atul Bagga som är analytiker på ThinkEquity LLC i San Francisco.

Detta gör att man skulle kunna säga att Zynga är den näst största distributören och utvecklaren av spel efter #Activision Blizzard vars värde ligger på hutlösa 13,9 miljarder dollar. Alternativt kan man säga att det är en spekulativ bubbla och att det är oerhört svårt att säga att värdet är så högt och då således att Electronic Arts behåller andraplatsen.

Sedan maj har Zynga gjort sex större inköp och utökat sin arbetsstyrka med en tredjedel - upp till 1200 anställda. Därutöver har Zyngas värde dubblerats sen första mars, medan EA:s värde istället har sänkts med 7,4 procent.

Nu satsar Zynga hårt på att bryta sig loss från Facebook-beroendet (Facebook tar en ökande procent av alla inkomster) med egna spelsajter, pokerspel i Hong Kong/Taiwan och köpta företag i Kina/Japan. Därutöver utvecklar de numer spel även till Iphone, MySpace och My Yahoo.

EA har även de börjat ge sig in kraftigare i den sociala spelbranschen, inte minst med det senaste köpet av Angry Birds-utgivaren Chillingo.

Ja... Vart är spelbranschen på väg?