Med en ny utvecklare bakom spakarna och med siktet inställt på julhandeln har den senaste delen i SimCity-serien landat på butiksdiskarna.

En forumit här på FZ bad om att jag inte skulle jämföra Sim City Societies med de andra spelen i serien. Jag kan förstå den synpunkten, det här är nämligen ett radikalt annorlunda spel än till exempel SimCity 4. Men släpper man ett spel under ett så pass etablerat namn får man nog räkna med att jämföras med tidigare alster, hur annorlunda de än må vara. Och redan här kan jag säga att om du förväntar dig ett SimCity 5000 kommer du att bli gruvligt besviken.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=56112&w=155&h=140&s=&a=cyMmUwNTJjZD" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=56114&w=155&h=140&s=&a=RlZGFmNWUwNz" style="border: 1px solid black"></img>

Nya utvecklaren Tilted Mill, som tidigare bland annat gjort Caesar IV, har istället valt att göra ett öppet och väldigt lätt sandlådespel. Fokuset ligger inte på hur staden fungerar. Du kan placera byggnader och elverk lite var du vill och du kommer inte att märka någon skillnad. Nej, Tilted Mill vill att vi ska tänka på den stora bilden, staden som en pulserande levande organism snarare än stadsplanering och logistik. Och varför inte?

Viktiga energier

- som inte hänger ihop

Om det är något som utvecklarna lyckats riktigt bra med är det att göra ett tillgängligt spel. Gränssnittet är genomarbetat och mycket intuitivt, jag är igång och bygger en stad efter tio minuter. Borta är konceptet med zoner och istället bygger man enskilda hus. Varje hus genererar eller kostar poäng i en eller flera sociala energier (välstånd, produktivitet, kreativitet, spiritualitet, auktoritet och kunskap). Det här är egentligen vad spelet går ut på: att balansera energierna genom att köpa byggnader och se till att ingen kategori åker i botten.

Jag gillar verkligen konceptet med abstrakta mätare som symboliserar ett samhälles utveckling, men problemet här är att systemet inte går ihop. Ofta finns det ingen logik i varför en viss byggnad drar poäng från en viss kategori. En skola kan kosta utbildning men öka produktiviteten när det rent logiskt borde vara tvärtom.

Genom att prioritera en eller flera av de här kategorierna kan man styra sitt samhälle till att bli en auktoritär fasciststad, en sotig cyberpunkstad eller, om man är böjd åt det hållet, en tokrolig (tänk Ronald Mcdonald) stad. Bara för att ta några exempel. Naturligtvis kan jag inte motstå frestelsen utan utropar FascistZity med mig själv, General Nils, som vis ledare. Till en början är det riktigt kul att bygga upp mitt lilla fascistiska Utopia. Jag bygger kolkraftverk, sunkiga hyreshus, monumentala statyer och så klart, massor av polisstationer för fulla muggar. Men snart börjar jag ana oråd, det händer liksom ingenting. Visst, det brinner då och då men inget som inte kan släckas med några musklick. Pengarna strömmar in och jag kan välja och vraka vad jag vill bygga.

Småmysigt byggande

- fast för enkelt och ytligt

Presentationen är det inget större fel på, städerna är vackra att se på och det går att zooma in en bra bit om man har lust med det. Även musiken är välgjord och stämningsfull. Ibland blir det faktiskt riktigt vackert, som när jag ser ut över mina tinnar och torn och solen går ned mot horisonten. Visst, spelet känns inte helt optimerat och grafiken segar till lite när staden växt till sig en bit, men inget som stör överdrivet mycket.

På något underligt sätt gillar jag faktiskt Sim City Societies, det är trevligt att se mina städer utvecklas. Men det saknas ett djup i spelet, något som gör att mina sessioner blir allt mer enahanda. Det är som om utvecklarna blivit så förblindade av göra spelet tillgängligt för den stora massan att de någonstans på vägen tappat den mest grundläggande spelprincipen - utmaning.

Testutrustning:

Windows XP
Intel Core 2 Duo 2,13 Ghz
2 GB RAM
Geforce 7950 GT

Har inte spelat dom senaste Sim City men det här gillade jag 10/12 Sim city 2000 :)) det gillade jag skarpt. 3àn var med kul, men inte 4àn :/ och detta verkar ju inte heller bra, synd.. längtar till ett bra sim spel. 09/12 Men fan då!!! Jag som ville ha en värdig uppföljare på Simcity 4! ;-( 09/12 Jag vet inte om jag vill kalla det 3D. Visst är det 3D-modeller, men med platta texturer och bara i utvalda låsta perspektiv. Det gjorde ju också att det kändes som snygg 2D. Gör de femman på samma sätt och med samma detaljrikedom som fyran och 3000/200... 09/12 Sim City 4 är i 3D och det såg väl rätt så bra ut? 09/12 ps. hatar allt med sims annars men detta var en rolig uppstickare. borde som nån sa kanske hettat sims city societies? Jag tror att sc5 är på g men inte officiellt. Tror sc5 blir det 3d varför skulle dem göra 2d idag? 3d kan bli bra med rätt utveklare. 08/12 Även jag har testat detta spelet. Och blev grovt besviken. Dom hade tagit bort att det bra från de gamla SimCity och istället satt in massa grejer från The Sims. :( 08/12 Sim City 5 kommer väl säkerligen bli ännu ett spel i raden som krystat och påtvingat måste göras i 3D. Visst, Civilization 4 blev ju hyfsat även i 3D, men jag tvivlar på att de kommer kunna göra Sim City-serien lika mysigt och detaljerat i 3D utan att... 08/12 FascistZity ;D 08/12 Tack före fin review och er åsikt av spelet. Jag och min dotter spelar och gillar det men å andra sidan var jag aldrig förtjust i gamla sc serien med all managment utan ville bara bygga som det är nu. Nice familje spel för alla åldrar. 08/12
Skicka en rättelse