Världens mest hyllade skräckserie skickades till Staterna och blev världens mest misshandlade. Kan en tjeckisk nystart rädda Silent Hills rykte?

En gång regnade det i Silent Hill. Lovorden stod som spön i backen och kärleksdropparna blev till ringar på vattnet som spreds likt ett illavarslande kvickt virus. Alla älskade Silent Hill och ingen kom undan. Men så hände något. Den fjärde delen, #The Room, vågade språnget men rummet blev aldrig den skräckens boning eller kreativa nytändning ambitionerna viskade om.

Den mjölkvita dimman lämnar plats åt ösregn. Glöm inte paraplyet!

Och #Konamis självförtroende tycktes totalhaverera efter seriens första motgång. Team Silent upplöstes och inget spel har skapats internt sedan dess. Istället fick västerländska utvecklare pröva (o)lyckan vilket resulterade i en PSP-titel som fastnade i ett fantasilöst bakåtsträvande (#Origins), en splittrad nyversion av originalstoryn (#Shattered Memories) och så #Homecoming, där den stötande skräcken gick mer vilse än någonsin istället för att hitta hem.

Allt att vinna

Inget kvar att förlora, inget rykte att försvara och inga förväntningar att leva upp till. Konami har med god hjälp från väst kört Silent Hill i botten och tjeckiska #Vatra Games har därför inte spelvärldens tyngsta börda vilandes på sina axlar i och med seriens åttonde del. Utdömda på förhand har olyckskorparna kraxat vilt om hur hårt tjeckerna kommer falla snarare än att de faktiskt kan lyckas.

Men undrens tid är inte förbi. #Silent Hill: Downpour är ett bra spel.

Fast inledningen är trevande; spelet prövar sig fram under några timmar innan det hittar rätt ton. Fasen som leder oss fram till den ikoniska staden är den minst inspirerade, vilket antagligen får många att ge upp innan spelet börjar på riktigt. Enbart den blodstänkta inledningssekvensen, som anspelar på äckelskräck snarare än den psykologiska varianten, lär få många gamla fans att skrika högt – av helt fel anledning.

Känsliga ämnen behandlas som luft i dialogerna.

Jag träffar människor som säger saker; om sina dunkla förflutna, om svåra livskriser. Det borde låta som de pratar om de sju dödssynderna men ett träigt manus i samklang med inkompetenta skådisar lyfter aldrig dramatiken högre än till sju sorters småkakor.

Murphy Pendleton, en dömd brottsling, småspringer genom skogen, bort från den kraschade fångtransporten. Jag och han känner oss fram genom mörklagda, översvämmade gruvschakt och tvingas vända om när landsvägen abrupt slutar i en till synes bottenlös ravin. Det är en ganska uddlös resa och medelmåttans hotfulla skugga kryper allt närmre.

Föregående Nästa
Fredrik Eriksson skrev: "Det är beundransvärt att Vatra vågar låta storyn vara abstrakt och vi slipper oftast den idiotförklarande övertydligheten." ...Wat? Jag tyckte storyn var FÖR TYDLIG och otroligt förutsägbar. De ville leda en på villospår men man... 09/04 Raindrops keep falling on my head.... *visslar* 05/04 Jag har silent hill 1 till pc! Precis den emulatorn du talar om också. Även om grafiken är skitig så kan jag leva med det, dock krashar spelet alltid på samma ställe ( När man är på ett kafé och en flygande varelse anfaller genom fönstret) Origins har... 05/04 Silent hill 1 finns till pc. Inte officiellt men det finns emulatorer och färdig "haxxade" (PS1 grafik dock så varning för permanenta ögonskador, provade själv och lira det häromdagen men blev fan illamående) 2,3,4 och Homecoming finns ute officiellt... 03/04 Konsolexklusivt gtf0000 Synd, då jag gillar Silent Hill serien, men får aldrig möjlighet att spela den! 03/04 Precis det svaret jag fiskade efter, det tackar jag för! 03/04 Exakt så känner jag. Trean är ett bra Silent Hill, men inte alls lika omvälvande som originalduon. Om Downpour kan sägas ungefär samma sak. Och ja, i mina ögon är det ett riktigt Silent Hill. En mening som var riktigt länge sedan jag yttrade. :) 03/04 Grymt spel. Förstår inte vad alla har emot inledningen???? Tekniska buggar..ja. Men kan man förbise dom så är det faktiskt riktigt bra. Helt klart ett bra köp 03/04 Jag är nöjd med spelet i alla fall, början är segt men mycket bättre än Homecoming. Sen blir det ännu bättre. Inte bästa Silent Hill spelet, men det är på plats tre för mig efter 1an och 2an. 03/04 http://thatguywiththeglasses.com/videolinks/teamt/phelous/34739-silent-hill-downpour 02/04
Skicka en rättelse