Jag var fyra år när min pappa lät mig köra traktor själv för första gången. Samma år lät han mig testa att klyva ved med en yxa. Han är väl inte alltid den smartaste pappan på jorden, men han är en godhjärtad man som bara vill att hans son ska få uppleva allt det där han uppskattar i livet. Att låta sin son försöka hugga av sig benet var kanske inte med i den ekvationen, men det har ju sin charm det med.

Att låta mig recensera ett spel som Farming Simulator 19 har sin poäng. Jag växte upp på en gård, var tidigt med min pappa ute i skogen och har i alla fall fått smaka på livet som skogsbonde. Trots att mina vägar snabbt förde mig bort från landsbygdens hårda arbete i det fria. Jag fann friheten i storstaden, för att staka ut mina egna väg och göra mina egna misstag.

Hela Johans liv har varit en förberedelse inför den här recensionen. Nu är den klar och Johan glad, om än lite smutsig.

För mig handlar lantlivet om långa dagar, hårt arbete, men också en frihet i att bestämma över sitt eget öde och allt detta i den vackraste arbetsmiljö du kan tänka dig. Boarp, där jag växte upp, är en sådan. Om somrarna slog grannarna gräset på åkrarna, lade in ensilage och bara genom att skriva om det kan jag känna lukten från det nyslagna höet. Sedan går det inte att frångå det faktum att traktorer från John Deere är ganska mäktiga.

"Att hantera djur är nytt"

Farming Simulator försöker återge livet som bonde, och för att göra detta tar det nytta av en gigantisk maskinpark. Du kan operera stora skördetröskor, små ringvältar och testa det omständliga livet med kreatur. Att hantera hästar är nytt för den här delen av serien och i stort sett gör det spelet till en nästan fulländad "Bonde söker fru"-upplevelse, fast utan fru. Det betyder att gräset du sår, ser växa och sedan slår har en större betydelse än pengar. Dessutom kan du dela livet på landet med upp till 16 vänner online, något jag tyvärr inte fått chansen att prova, med tanke på avsaknaden av spelande vänner innan det skarpa släppet.

"Hur fasiken fyller man egentligen på med frö i såmaskinen?"

Att inleda sin resa är dock aningen problematisk på grund av den stora maskinparken och möjligheterna för din gård. Det finns extremt mycket att välja på och till en början känns det övermäktigt. Vilken traktor passar till vad och hur fasiken fyller man egentligen på med frö i såmaskinen? Att hantera de olika maskiner som finns att inhandla är dock förhållandevis lätt, men det där att backa med släp är svårt även här. Allt går dock väldigt långsamt, precis som i verkliga livet. Det är både frustrerande och rogivande på samma gång. Om du nu inte vill göra precis allt det där som krävs för att skörda vete, då kan du leja bort mödan till någon dräng genom att trycka på H. Vanligtvis fungerar det ganska bra, men vid flera tillfällen har de irrat bort sig och får inte matematiken att gå ihop. Matematik som i det här fallet är att köra upp och ner på ett rektangulärt fält.

AI:n är en sak som får det här spelet att kännas lite väl billigt. Bilar stannar inte för något, medan dina medhjälpare får en hjärnblödning av minsta lilla. Det blir lite jobbigt när du hyrt in dyr utrustning för att hjälpa grannbonden med att sprida dynga över dennes gigantiska fält. Allt som oftast är det bättre att göra dessa uppdrag själv, men det förtar lite av det som jag gillar med bondelivet - att vara sin egen chef.

Någon jobbar onykter. Sannolikt buggletaren.

" Giants Software gör många rätt, men de har i sitt maskin-nörderi glömt själen"

Farming Simulator 19 är rakt upp och ner en renodlad bondesimulator. Du ska ploga, kultivera, så, skörda och sedan forsla skörden till en avlastningplats för att få betalt. Här finns inga EU-bidrag, vilket innebär att du också får smaka lite på hur påfrestande livet är ekonomiskt. Det har såklart sin poäng och att bygga upp sin gård tar lång, lång tid. Bara det att det kanske inte riktigt är värt mödan i slutändan. Vi må ha århundradets maskinpark framför våra fötter, men det där andra? Det är ett väldigt fint spel och hela nörderiet kring traktorer är gulligt, men bondelivet är mycket mer. Vad gör du efter en hård arbetsdag? Vart går du och tar en välförtjänt fika? Det finns tyvärr inget sådant och det märks tydligt att det är en livlös värld du har till ditt förfogande. Giants Software gör många rätt, men de har i sitt maskinnörderi glömt själen.

Jag gillar Farming Simulator 19 för vad det är, men det kommer aldrig bli något substitut för gården där hemma. Det kan aldrig byta ut känslan av att njuta av en kopp kaffe med hemlagade bullar efter att ha släpat en stock genom skogen. Min pappa har aldrig varit en fantast av dyra maskiner, det ska vara gamla Volvo-traktorer och muskelkraft. Du skulle kunna säga att han är allt vad spelbönderna inte är. Med människan i fokus och inte maskinen. För om sanningen ska fram, handlar det inte om att jobba ihop till en ny traktor. Det handlar om ett drägligt liv. Att få somna tillfreds jämte någon man älskar och att få vara fri. Och att jobba ihop pengar till den där Nintendokonsolen sonen tjatat om.

Fotnot: Farming Simulator 19 släpps i dag till ungefär alla plattformar. Pc-versionen testad.

Farming Simulator 19
3
Bra
+
Förtrollande arbetsmoment med massa tuffa maskiner
+
Lätt att sugas in i
+
Att verkligen få jobba sig till allt
-
Buggar förtar magin
-
AI:n lämnar mycket att önska
-
Bättre vägledning vid redskapsval skulle inte skada
Det här betyder betygen på FZ