Att recensera årliga sportspel är alltid en fråga om att väga en handfull nya funktioner, som snarare finputsar än revolutionerar, mot faktumet att det garanterat får en uppföljare inom tolv månader. I år kommer spelen dessutom ännu tätare, #Fifa 10 släpptes för drygt ett halvår sedan och blev därtill rejält omtyckt av både kritiker och spelare. Så, vad nytt kan World Cup-utgåvan erbjuda?

Två tredjedelar The Prodigy gör en oväntat cameo.

Jag säger det på en gång - uppdaterade du din spelsamlings trasjoxarmöjligheter i höstas bör du tänka hårt och länge innan du halar fram lädret och blir dryga femhundringen fattigare. Faktumet att Fifa 10 nu går att köpa för halva priset gör att samma uppmaning gäller dig som står utan fotbollsspel. För det är inte mycket som är nytt. På baksidan läser vi om detaljer som att höjdskillnader påverkar spelet, på arenor på högre höjder blir luftmotståndet lägre så att mina satellitskott får en ännu brantare stigning mot omloppsbanan. Det sägs även påverka spelarnas kondition då mängden syre i luften minskar. Men ärligt talat, det är inget som märks när väl 22 personer jagar boll.

Det finns egentligen bara två anledningar att investera i World Cup: de 199 landslagen och spelläget som låter dig skapa din egen VM-turnering ända nerifrån kvalen om du så vill. Självklart kan du även hoppa rakt in i finalerna och lattja runt med de lag som om en dryg månad gör upp om bucklan i Sydafrika. Jag försökte till exempel att skriva om historien för våra blågula herrar och efter ett gäng matcher står det klart att jag kanske borde ha tagit mitt ansvar redan under vår deprimerande kvalresa. Det finns även möjlighet att delta i en onlinevariant av världsmästerskapen men vi kan väl vara överrens om att sportspel gör sig bäst när motståndaren sitter i samma soffa. Tjuvnypen blir så mycket enklare. De närmare 200 nationella lagen lämnade dock ingen plats för alla klubbar som återfinns i de årliga versionerna, det är internationell kamp som gäller och inget annat.

I nästa ögonblick gjorde de en "Braveheart

Eftersom World Cup använder samma spelmotor som tidigare centreras grafiknyheterna kring de tio officiella arenorna och lite schysst konfetti när folkfesten drar igång. Gränssnittet har också anpassats för evenemanget och afrikanska rytmer står för majoriteten av bakgrundsmusiken. Gott så. Det enda som går att klaga på ytmässigt är att Kim Källströms hår ser ut som ruttnande mossa och att Olof Mellberg saknar sin ondsinta blick som för tankarna till internerna på Kumla. Det är inget jag drar av för i betyget.

Som du kanske förstått vid det här laget är World Cup i stort sett samma spel som Fifa 10, fast i afrikansk folkdräkt och utan klubblag. Om det är värt investeringen är helt upp dig, i grund och botten är det ett jädrans bra fotbollsspel men jag är skeptisk till om det är värt fullpris när nyheterna är ännu färre än de redan få vi är vana vid på årlig basis.