Om en dryg månad drar världsmästerskapen i fotboll igång i Sydafrika. Trots att Sverige "valde" att stå över denna gång tar vi en titt på det officiella spelet, är det ett skott i krysset eller en strumprullare över mållinjen?

Att recensera årliga sportspel är alltid en fråga om att väga en handfull nya funktioner, som snarare finputsar än revolutionerar, mot faktumet att det garanterat får en uppföljare inom tolv månader. I år kommer spelen dessutom ännu tätare, #Fifa 10 släpptes för drygt ett halvår sedan och blev därtill rejält omtyckt av både kritiker och spelare. Så, vad nytt kan World Cup-utgåvan erbjuda?

Två tredjedelar The Prodigy gör en oväntat cameo.

Jag säger det på en gång - uppdaterade du din spelsamlings trasjoxarmöjligheter i höstas bör du tänka hårt och länge innan du halar fram lädret och blir dryga femhundringen fattigare. Faktumet att Fifa 10 nu går att köpa för halva priset gör att samma uppmaning gäller dig som står utan fotbollsspel. För det är inte mycket som är nytt. På baksidan läser vi om detaljer som att höjdskillnader påverkar spelet, på arenor på högre höjder blir luftmotståndet lägre så att mina satellitskott får en ännu brantare stigning mot omloppsbanan. Det sägs även påverka spelarnas kondition då mängden syre i luften minskar. Men ärligt talat, det är inget som märks när väl 22 personer jagar boll.

Det finns egentligen bara två anledningar att investera i World Cup: de 199 landslagen och spelläget som låter dig skapa din egen VM-turnering ända nerifrån kvalen om du så vill. Självklart kan du även hoppa rakt in i finalerna och lattja runt med de lag som om en dryg månad gör upp om bucklan i Sydafrika. Jag försökte till exempel att skriva om historien för våra blågula herrar och efter ett gäng matcher står det klart att jag kanske borde ha tagit mitt ansvar redan under vår deprimerande kvalresa. Det finns även möjlighet att delta i en onlinevariant av världsmästerskapen men vi kan väl vara överrens om att sportspel gör sig bäst när motståndaren sitter i samma soffa. Tjuvnypen blir så mycket enklare. De närmare 200 nationella lagen lämnade dock ingen plats för alla klubbar som återfinns i de årliga versionerna, det är internationell kamp som gäller och inget annat.

I nästa ögonblick gjorde de en "Braveheart

Eftersom World Cup använder samma spelmotor som tidigare centreras grafiknyheterna kring de tio officiella arenorna och lite schysst konfetti när folkfesten drar igång. Gränssnittet har också anpassats för evenemanget och afrikanska rytmer står för majoriteten av bakgrundsmusiken. Gott så. Det enda som går att klaga på ytmässigt är att Kim Källströms hår ser ut som ruttnande mossa och att Olof Mellberg saknar sin ondsinta blick som för tankarna till internerna på Kumla. Det är inget jag drar av för i betyget.

Som du kanske förstått vid det här laget är World Cup i stort sett samma spel som Fifa 10, fast i afrikansk folkdräkt och utan klubblag. Om det är värt investeringen är helt upp dig, i grund och botten är det ett jädrans bra fotbollsspel men jag är skeptisk till om det är värt fullpris när nyheterna är ännu färre än de redan få vi är vana vid på årlig basis.

Plockade hem Demot till PS3:an och jag vart inte direkt imponerad...visst det är bara ett demo, men frågan är om man inte klarar sig gott med FIFA 10 som för övrigt är ett grymt bra fotbollslir. Blir inget köp för min del. 05/05 Alla länder jag skrev är precis lika aktuella som dina boer för folkmord. Det enda boer har utsatts för är kriget på 1800talet mot britter. Och rätta mej om jag har fel.. Det är över 200år sen? Sen snälla lilla du, man kan INTE använda en blogg som "bev... 05/05 Är du också lika trög som Richiraptor eller? Detta är alltså ett PÅGÅENDE folkmord. Inte något som hände för 70 år sedan som dessa länder redan är djupt ångerfulla för. Det är väl för i helvete en jävla skillnad. Gör det du känner för? Jag har inte klan... 04/05 Ska man skratta eller gråta? kan alla politiskt korrekta moralkärringar bara dra ut nätverkskabeln. Det är ett spel, precis som COD, BF, RE5, mfl. Patetiskt!!!!!!!!!!! 04/05 Då skulle vi bojkottat allt som händer/släpps i USA, Tyskland,Japan, Ryssland, Korea, Kina, Indonesien också då? Så sitt för f*n inte o spela ett japanskt spel, för det är inte PK.. Och btw, akta dej för att köpa kläder.. För du stödjer väl inte barnarb... 04/05 Verkar ganska +/-0, om är man en hängiven fotbollsfantast som älskar lira med polarna så uppskattar man nog de nya uppdateringarna trots den uppenbara pengarmjöklningen det är. Löjlig slutsats, som om du försöker förstärka din trea med inslag av löjliga... 03/05 Vad i helvete har Svensk stormaktspolitik under mitten av 1600-talet fram till tidigt 1700-tal att göra med en regim år 2010 som tyst nickar instämmande till folkmordet som nu bedrivs på Sydafrikas minoritet av Afrikaaner / Boer? Menar du allvarligt att... 02/05 Så sverige är så mycket bättre? Karl X Gustav hade i hjäl en hel del folk. Bl.a. minskade Danmarks befolkning med 15-20%* under de år Sverige okuperade landet. Har för mig att jag hört nån siffra på att runt halva Böhmens befolkning dog efter att Svensk... 02/05 jag tycker ändå att det är relevant att du får i stort sätt samma fotbollsupplevelse för halva priset, en vm-förpackning är enligt mig inte värd 300 kronor. 02/05 Detta kanske är lite OT men är det bara jag som ser Kakuna när jag tittar på bilden till artikeln? >.< Speciellt när den är i litet format där uppe och man tittar lite snabbt 02/05
Skicka en rättelse