Ett av 2000-talets största säljsuccéer omgjord för Wii-folket. MySims är småväxt, gulligt och barnvänligt. Men är det bra?

Jag skriver det med en gång så har jag det gjort: Animal Crossing. Jag har visserligen aldrig spelatr denna djurlivssimulator men jag har ändå förstått att det finns en hel del likheter med MySims. Det gör det naturligtvis också mellan MySims och alla spelen i den storsäljande The Sims-serien men så har vi också med samma spelutvecklare att göra. MySims är helt enkelt en Nintendo-anpassad version av The Sims vilket kan tyckas vara lite förvirrande då exempelvis The Sims 2 Djurliv fungerar utmärkt till Wii.

Karaktärerna

Mii-lika figurer bland fallfärdiga kåkar

Hur som helst, som Wii-spelare känner man igen de charmigt manga- och Mario-inspirerade figurerna för dess likheter med Wii-avatarerna Mii.
Glädjande nog är det lättare att skapa en karaktär med personliga drag i MySims än i The Sims. Vill du byta utseende på näsan är det bara att trycka på den och detsamma gäller fiffigt nog även ögonen, munnen och kläderna. Precis som i The Sims är det här momentet något som, har jag märkt, de yngre spelarna kan ägna mer tid åt än själva spelandet.

När looken är fixad till belåtenhet knallar du ut i en stad som definitivt har sett bättre dagar och är full av fallfärdiga kåkar. Nu är det upp till dig om stan ska leva upp igen och då måste du först och främst få alla andra invånare att samarbeta med dig. Det är inte alltid det lättaste men man kan komma ganska långt med ett glatt humör och lite smörande.

Bli byggherre

Lite Legotalang kan vara mycket användbart

En av mina första reaktioner efter en stunds spelande är att Wii-remoten inte alls fungerar så smidigt som den gör i till exempelvis Djurliv. Det är absolut inget gott tecken då en dålig spelkontroll kan vara direkt förödande för mitt intresse för ett nytt spel. Du använder din så kallade nunchuk för att röra dig medan själva remoten används för att flytta objekt och annat hantverk och det fungerar så där. Sedan överskuggas emellertid kontrollkrånglet av det jobbiga med att hitta alla "essences" - extrakt - som man behöver för att genomföra sina arbeten.

Då är det är roligare att bygga hus och med hjälp av ihoptjänade "blueprints" - byggritningar - kan man få till ganska stiliga kåkar. Dessutom måste du få ihop alla möbler och inrättningar som kylskåp och andra vitvaror själv. Du bygger genom att vrida och vända block i varierande storlek så de hamnar på rätt plats - lite Legotalang skadar med andra ord inte. Sen är det bara att plocka fram penseln och måla på lite snygg färg.

MySims är tillåtet för alla åldrar, men jag har ändå svårt att se det som ett utpräglat barnspel. Det är mer ett evighetsprojekt för den som vill hålla på att trixa, fixa och pula. Den höga gullighetsfaktorn kan säkert locka till sig ett par extra tjejer till Wii-konsolen.

eurogamers recension (http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=84619) är lite utförligare 03/10 Kräva kan du inte, vi bestämmer själva hur mycket eller lite vi skriver. Däremot tar vi tacksamt emot feedback, som den du just gav. 02/10 Då jag anser att det inte är ett sådant spektakulärt spel såsom Halo eller Heavenly Sword så känns det lite über-kill med en recention på mer än en sida. Dessutom så är knappast en ny expantion till Sims någon stor nyhet som ens borde uppmärksamas nämnv... 02/10 Nja, sanning med modifikation. Det är ett spel riktat mot en målgrupp med små kunskaper om hur man får tag i ett spel utan att köpa det, samtidigt som denna målgrupp har föräldrar som oftast heller inte har någon aning om ovanstående. Summa sumarum, Sim... 01/10 Min fru kommer att älska det här. Måhända en tänkbar julklapp. 01/10 Kan inte annat än hålla med, kändes väldigt tunnt för att representera ett spel som recensenten iaf borde spelat i några dagar? De kunde ju dessutom valt någon som faktiskt spelat Animal Crossing för att få en mer jämförande analys. Tummen ner, FZ, jag... 29/09 Vanligtvis brukar brudar längta efter smycken/kläder/väskor/resor. Min däremot, längtar efter just detta spel. Och det har jag fått höra ett antal månader nu... *skriver diskret hjälp på rutan* 28/09 Blir ett givet köp! 28/09 Skumt att sims fortfarande säljer bra. det måste betyda att det är ett bra spel 28/09 hua, hoppas inte min tjej får nys om detta :D 28/09
Skicka en rättelse