Det är inte billigt att vara gamer, det är faktiskt rent av svindyrt. Förutom att man ständigt måste ha den bästa datorn för att få flest bilder per sekund i alla nya spel så måste man även köpa en grym mus, stor skärm, bra headset, schysst musmatta och sen som grädden på moset – alla spel. Vi har tagit oss en titt på SpeedUpMyPC, ett verktyg som ämnar göra din dators livstid längre.

SpeedUpMyPC är för att kort beskriva programmet ett verktyg som hjälper dig hantera din dators hårdvaruresurser mer effektivt. De flesta som kör Windows XP eller Windows 2000 vet att det finns ett par verktyg för att se bland annat hur mycket minne datorn använder och hur mycket processorkraft det finns att tillgå. När du installerat SpeedUpMyPC så kommer programmet att hålla koll på minnesanvändningen och processorn åt dig och se till så att det alltid finns ett par hästkrafter över.

Minneshantering

I ett typiskt operativsystem som brukas idag, som Windows, hanteras data i olika sektioner av datorns minne. När ett program avslutas är det dock inte säkert att det säger till datorn att minnessektionerna den använt nu är lediga. Vad SpeedUpMyPC kan göra för att åtgärda detta är att söka igenom RAM-minnet och helt enkelt fria upp oanvänt minne. Resultatet brukar bli allt från 10MB till 150MB som frigörs. Programmet kan även hjälpa till att ”optimera” dina internetinställningar och startupinställningar till ett resultat som tyvärr är lite svårare att mäta.

Pyttelitet

SpeedUpMyPC levereras i ett flashigt ”DVD-fordral” innehållande en CD. Tittar man närmare på skivan upptäcker man att programmet är på futtiga 2MB! Att ett program som kostar 300:- inte är mer än 2MB stort, det kan man se på olika sätt, men visst känns det ändå rätt så larvigt. Som kontrast till detta kan man inte annat än säga att programmet gör vad det ska. Se till exempel på bilden här till höger föreställande programmets minneshanteringsdel. I den läckert uppritade grafen ser man tydligt vilken skillnad det blev.

Kostnadseffektivt?

Men är detta då värt pengarna? Ja, det kan det mycket väl vara om du sitter och dras med din tre-fyra år gamla dator som tar 10 minuter på sig att starta Word. Om uppgradering och nyköp är två ord som du helst inte slår upp i en ordlista så kan ju en investering på ringa 300 kronor vara guld värd. Men om du sitter med en ny superdator, då kommer du säkerligen inte känna någon skillnad.

Skicka en rättelse