1980-talet var ett årtionde då datorspel tog ett rejält steg framåt med lanseringen av Nintendos 8-bitare, Commodores C64 och Amiga. Jag hade tänkt börja min resa genom högen av okända titlar med ett av många filmbaserade spel.

Gall Force: Defence of Chaos

1986 släpptes den klassiska och kultförklarade animén Gall Force: Eternal Story i Japan. Samtidigt kom ett spel med namnet Gall Force: Defence of Chaos till Nintendos Famicom (japanska namnet på NES) och MSX. Titeln var ett enkelt shoot 'em up, och till skillnad från animén nådde det, av ganska självklara anledningar, ingen större framgång. Kontrollen var tillsammans med grafiken genomrutten, plus att spelet var fruktansvärt svårt gjorde inte saken bättre. Är man nu av någon underlig anledning sugen att äga ett fysiskt exemplar av spelet blir det lite problem då möjligheten att komma över det är näst intill omöjligt, om man nu inte bor i Japan förstås.

Monty Python's Flying Circus

Att de brittiska komikerna i Monty Python vet vad vrickad humor är har nog ingen missat. Det var bara en tidsfråga innan det första spelet baserat på deras upptåg skulle släppas. 1990 kom så det första spelet som hade titeln Monty Python's Flying Circus. Ägare av Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, PC och ZX Spectrum kunde glädja sig åt ett väldigt bissart spel baserat på ett par sketcher där en medlem ur det konstiga släktet Gumby porträtterades. Spelet blev en tämlig enkel produktion i form av ett plattformspel där du bland annat stötte på kända karaktärer som kuddkastande inkvisitörer och naturligtvis minister of silly walks.

Mouryou Senki Madara 2

I Japan är Super Nintendo ett av de mest populära formaten någonsin. En orsak till konsolens framgång var de otaliga manga-spelen. Ett av dem var Mouryou Senki Madara 2 som kom 1993 och var baserat på den i väst relativt okända manga/animé-serien Madara. Mangan handlar om den unge, Marada, som är son till den onde kejsaren, Miroku. I en gammal profetia sägs det att en ung krigare med enorma krafter kommer att avsätta den onde Miroku. För att säkra sin plats på tronen hugger kejsaren sin sons kropp i åtta delar. Tack vare en konstgjord kropp lyckas Marada överleva för att inse att det är hans öde att avsätta sin elake far. Spelmässigt är Mouryou Senki Madara 2 ett ordinärt, turordningsbaserat RPG. Vad som gör att det skiljer sig lite från mängden är att striderna är automatiska, vilket betyder att du måste pausa för att göra dina val av magier, vapen och karaktärer.