Att intresset för äldre datorer, konsoler, tillbehör och inte minst spel vuxit det senaste åren syns tydligt på internet. Aktiviteten på forum och auktionssajter vittnar om att en väletablerad skara entusiaster har ett tydligt behov av att både diskutera, köpa och sälja gårdagens spelprodukter. När hobbymässan Retrogathering under helgen öppnade dörrarna för en uppsluppen allmänhet fanns givetvis FZ på plats - följ med på en färd tillbaka till 1980-talet.

Exotisk elektronik

- historielektion i 80-talets spelkultur

Filosofin bakom Retrogathering är enkel. Tänk dig en loppmarknad nischad mot äldre hemelektronik med tävlingar och filmvisning så har du en aning om vad det handlar om. Platsen får årets evenemang är Medborgarhuset i Alvik, Bromma. På ett utrymme stort som en innebandyplan samsas dryga dussinet utställare, huvudsakligen medelålders män, från olika delar av landet. För den oinvigde är rundturen mellan borden förvirrande. Företag som Sony, Microsoft och i viss mån även Nintendo lyser helt med sin frånvaro. Istället vittnar gårdagens branschjättar - Commodore, Atari, Spectrum och en hel hög andra mer eller mindre välkända varumärken - om en världsordning då den japanska nöjesindustrin varken var lika tongivande eller initiativtagande som den är idag.

(ovan) Lokalen i Alviks medborgarhus och utställare med allehanda datorer(nedan) Besökare, kritikerrosad TAC-2-joystick och knivförsedd jultomte

En djupdykning bland de tusentals föremål som står utställda avslöjar dock att det vid sidan om vanligare datorer och konsoler (därbland VIC-20, ZX Spectrum och Sega Mastersystem) även finns utrymme för de riktigt udda fåglarna. Vad sägs om exempelvis Ataris ursprungliga Pong-konsol för hemmabruk eller en Internet-ansluten Commodore 64 med det svenskutvecklade operativsystemet Contiki. Frågan är dock om inte evenemangets mest obskyra kan sägas vara det hemmabyggda 3D-visir som konstruerats med hjälp av innanmätet från en byggarbetshjälm och en motor från en CD-läsare. Med hjälp av roterande färgskivor får användaren en suddig men fungerande tredimensionell projektion från den bildskärmen.

I motsats till vad man skulle kunna tro visar sig Retrogathering inte vara något regelrätt säljforum. När FZ talar med några av utställarna framträder snarare bilden av ett amerikanskt "swap meet" - många föremål omsätts aldrig i pengar utan byts istället mot andra objekt. I ett samtal med arrangören David Elfström-Lilja bekräftas också bilden av en tillställning där en blandning av passion och nostalgi är den huvudsakliga drivkraften. Elfström - grundare av spelsajten VintageGames - beskriver responsen som "sjuk" och understryker att hans egna diskussionsforum är det sociala kitt som håller samman mässan.

(ovan) Samling av Jet Set Willy-spel samt arrangören David Elfström-Lilja(nedan) Neo Geo-konsol, diverse reklamartiklar och internetansluten Commodore 64

Att påstå att samlandet är en livsstil är knappast någon överdrift. När Elfström med ohämmad entusiasm visar FZ ögonstenen i sin egen samling - den sällsynta Pac-Man-klonen Mr Boston Clean Sweep - berättar han att hans fru skulle lämna honom om hon visste vad spelet kostat honom. Resonemanget går igen, om än nedtonat, i andra delar av lokaler. FZ noterar en iögonfallande stor samling av plattformsspel som Ghost n' Goblins, Maniac Miner och Jet Set Willy - och på samlares vis handlar det inte heller primärt om att spela, utan snarare bevara. Således är påfallande mycket fortfarande inplastat i nyproducerat skick.

Vind i seglen

- spelevenemang med ambitioner

Egentligen finns det ingen anledning att tro att intresset för spelbranschens nybyggarålder skulle avta. Av det stämningen i lokalen, de ivriga samtalen och den lågmälda bakgrunden av blip-blop-ljud att döma finns det snarare goda skäl att tro att David Elfström-Lilja och hans samlarkollegor har byggt en plattform som tveklöst kan sägas vara en kulturyttring. Frågan om Retrogatherings framtid känns därför lika självklar som det svar FZ får; håller planeringen så återkommer evenemanget nästa år i en utökad form. "Absolut" intygar Elfström utan att tveka och berättar att han planerar att få in såväl flipper- som arkadspel nästa gång som landets spelsamlare fyller sina banankartonger och åker till Stockholm. När FZ går ut i höstrusket från Alviks medborgarhus - med några nyinköpta Intellivision-spel i en väska - är tanken oundviklig. Nästa år kommer Retrogathering att behöva en större lokal.