I höstas fastslog Statens medieråd att det inte går att visa att våldsamma spel leder till ökat fysiskt våld hos ungdomar. Sammanställningen sågas nu vid fotknölarna av tre forskare vid Karolinska institutet i Solna. De menar att Medierådet inte är objektivt och att slutsatsen går stick i stäv med vad internationell forskning kommit fram till.

Medierådets rapport byggde på en sammanställning av 161 vetenskapliga artiklar om kopplingen mellan våldsamma spel och aggression, och slutsatsen var att det inte fanns något bevisbart samband mellan våldsamt beteende i verkliga livet och våldsamma spel. Men i en debattartikel på DN Debatt skriver forskarna i dag att Medierådet är partiskt och att det ger en gravt felaktig bild av vad de studier det sammanställer faktiskt kommit fram till. Nämligen att våldsamma spel ökar sannolikheten för aggressivt beteende.

Ytligt sett är Medierådets granskning välskriven. Innehållsmässigt når den dock inte upp till den lägsta standard på de artiklar den kritiserar. Den ger en gravt felaktig bild av var forskningsfältet i dag befinner sig. Därför är de konklusioner som granskningen skapat i medier ofta också helt felaktiga. Den nämner över huvud taget inte att flera internationella expertförbund (bland annat barnläkarförbunden i USA, Kanada och Australien och det amerikanska hälsodepartementet) har slutit sig till att VS ökar sannolikheten för aggressivt beteende.

Granskningen nämner endast kort det amerikanska psykologiförbundet (APA) som har den internationellt tyngst vägande expertisen inom området. APA drar slutsatsen att orsakssambandet mellan VS och aggressivt beteende är klart belagt. Medierådets slutsats står därför i bjärt kontrast mot en samlad internationell beteendevetenskaplig expertis. Den är ett hån mot flera decenniers seriös forskning och ett sorgligt resultat av förutfattade meningar i kombination med en brist på internationell utblick.

De tre forskarna, Andreas Olsson, Predrag Petrovic och Martin Ingvar, ser datorspel som en viktig komponent för underhållning, och de avrundar med att önska mer objektiva studier av Medierådet framöver.