#Ubisofts redan illa sedda drm-skydd Uplay hamnade i går rejält i skottgluggen efter att ett allvarligt säkerhetshåll upptäckts. Företaget var föredömligt snabba med att släppa en patch som täpper till hålet, och nu på förmiddagen har de skickat ut tydliga instruktioner om hur du går tillväga för att täppa till luckan.

Programmet Uplay, som installeras samtidigt som ett antal Ubisoft-spel, installerar en plugin i webbläsaren, och denna plugin gjorde det möjligt att köra annan kod på datorn än bara spelet. Företaget släppte alltså snabbt en patch som täpper till säkerhetshålet, för att installera den stänger du alla öppna webbläsare och startar sedan programmet Uplay som uppdaterar sig självt. Det är allt.

Uplay fungerar både som Ubisofts onlineshop och som ett sätt att försvåra piratkopiering. Programmet har fått hård kritik för att det kräver att spelaren är uppkopplad under spelsessionen, vilket vid flera tillfällen gjort spelen ospelbara när servrarna legat nere. Följande lista visar några (men kanske inte alla) Ubisoft-spel som använder Uplay.