Det har varit en tung vecka för Windows 8, med misstroendeförklaringar från flera tunga röster i spelbranschen. Det började med att #Valve-chefen Gabe Newell kallade Windows 8 för "en katastrof för alla i pc-branschen". Newell antydde att Windows 8 blir mer slutet och att detta kommer drabba utvecklarnas kreativitet.

#Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson ger sin syn på framtiden för spelbranschen i en Reddit-diskussion, och han menar att ett slutet Windows 8 skulle vara riktigt dåligt för indiespelscenen.

– Om Microsoft beslutar att låsa Windows 8 är det väldigt, väldigt dåligt för indiespel och för konkurrensen överlag. Om vi kan ha tillgång till öppna plattformar kommer det finnas en mängd väldigt intressanta spel om tio år, vid sidan av de gigantiska AAA-titlar som vi alla älskar.

Notera Perssons "om" – han säger inte att Windows 8 blir mer slutet. Kritiker har varit inne på att Microsoft låser in marknaden genom att ställa krav på utvecklare som vill sälja sina spel i Microsofts onlinebutik. Gabe Newell fick medhåll av #Blizzards Rob Pardo ("Trevlig intervju med Gabe Newell. Inte fantastiskt för Blizzard heller.") och #Sonys John Smedley ("Måste hålla med Rob Pardo och Gabe Newell angående Windows 8.").

Windows 8 släpps den 26 oktober. För att balansera eventuellt kritiska kommentarer i denna nyhets diskussionstråd avslutar vi med informationen att det kommer finnas en Microsoft-surfplatta som sannolikt fungerar ypperligt med Windows 8:s pekgränssnitt samma dag som operativsystemet släpps. Ska du absolut ha Win 8 på releasedagen rekommenderar vi en sån också, så att du har en backup om du är missnöjd med operativet på din vanliga pc.