Att både #Sony och #Microsoft sålt sina konsoler till förlust är ingen nyhet. Det har varit en beräknad förlust för att nå en kritisk marknadsnivå där istället spelen ska dra in pengarna. Sedan lanseringen av Xbox 360 och Playstation 3 för åtta respektive sju år sedan har båda konsoler sålts i cirka 70 miljoner enheter. Enligt nya siffror innebär det en förlust på totalt 52 miljarder kronor.

Prislapp: 20 miljarder kronor

Uträkningen kommer från en artikel på Kotaku skriven av Ben Cousins, tidigare anställd på såväl EA som Sony och som idag driver mobilspelsutvecklaren Scattered Entertainment i Stockholm. Han har granskat de båda konsoljättarnas finansiella rapporter från och med två år innan Xbox 360 och Playstation 3 släpptes och mestadels sett röda siffror.

Microsoft har enligt hans beräkningar förlorat 20 miljarder kronor på Xbox 360 medan Sonys siffror landar på drygt 32 miljarder kronor i förlustspalten. Tillsammans men en rad andra fakta drar Cousins slutsatsen att dagens konsolmarknad är dödsdömd och att fler istället kommer att spela på mobiler och surfplattor. De mer inbitna konsolspelarna som inte går över till telefonspelen kommer enligt honom att börja snegla på pc.

Prislapp: 32 miljarder kronor

Huruvida detta är sant, och när det är sanning, kan både vi och Cousins självklart bara spekulera i. Om ryktena stämmer kommer vi i alla fall se en ytterligare generation konsoler från såväl Microsoft och Sony, med start redan i höst. Samtidigt skapar uppstickare som Ouya och nyannonserade Nvidia Project Shield intressanta möjligheter i en marknad som varit låst under väldigt lång tid.