Nytt år (nåja), ny säsong och ett nytt mjölksyrespel från franska utvecklarna #Cyanide. Spelet bjuder på många förbättringar sedan tidigare år: trevligare grafik, bättre AI, ett smidigare och mer lättförståeligt användargränssnitt, möjligheten att trampa runt Spanien som komplement till Frankrike är några av nyheterna.

Utöver dessa element ter sig upplägget relativt likt det från tidigare spel i serien. I grund och botten handlar det alltså om att i rollen som manager ta kontrollen över ett redan existerande cykelteam eller skapa ett eget utifrån de åkare som finns tillgängliga och sedan leda dessa trampare på den krokiga vägen till landsvägscyklingens topp.

Ett Mekka av valmöjligheter

Sällan tidigare har en manager haft så mycket att göra: valmöjligheterna i Pro Cycling Manager 2009 är kort sagt enorma. När väl val av team är genomfört ska det ordnas med finanser, träningsupplägg, sponsorer, försäljning och köp av nya talanger och ofantligt mycket mer. Utöver detta förväntas du som chef även ständigt finnas tillgänglig under alla de lopp dina cyklister ska ta sig igenom för att där ta avgörande beslut i frågor om kraftansträngningar, farthållning, hjälpsamhet gentemot lagkamrater med mera.

Det är dessvärre bland alla dessa valmöjligheter spelet tappar bort sig självt. I och med att de är så pass många torde det krävas relativt utförliga förklaringar till alla alternativ, något som dessvärre inte finns i alla lägen. Det lättförståeliga gränssnitt som utlovats lever således inte riktigt upp till hypen. Vilket är riktigt tråkigt, speciellt då det märks att spelet har mycket goda intentioner.

Spännande produkt i undermålig förpackning

Inte heller grafiken känns klockren. Landskapen är sådär, publikens evinnerliga vinkande är mest tröttsamt och trots att kommentatorerna försöker liva upp loppen känns de många gånger allt för platta. För den inbitne cykelfantasten finns trots detta mycket att hämta om man ger spelet lite tid. Annars är det nog klokt att avvakta, låta serien växa något år till och hoppas att anpassningen till oss som inte tillbringar all vår vakna tid på cykelsadeln eller framför Eurosport kommer längre.