Will Wright är mästare på att göra underhållning av din kreativitet. Han ger dig ett ramverk och du får stå för innehållet - det är konceptet som gjorde #The Sims till en succé och som blivit något av en fluga de senaste åren. För spelföretagen är det såklart en dröm att lyckas, det är mycket billigare att låta användarna skapa innehållet än utvecklarna på lönelistan.

Med fantasi kan du skapa det mesta, till och med Västerås bilmässa

#Spore bygger på samma grundtanke, det gav dig inte bara en lektion i evolutionsteori utan även möjlighet att befolka en hel galax med de monster du hade under sängen som liten eller med inspiration från pubertetens hormonbomber. Själva skapandet hyllades medan de enskilda utvecklingsstadierna var hyfsat tråkiga.

#Galactic Adventures försöker inte laga det som gick snett i originalet utan tar istället spelet i en ny riktning, fast med samma stabila grund av skaparglädje. Som titeln kanske avslöjar ska du ut på äventyr men det är möjligheten att knåpa ihop egna som är den stora behållningen.

Stor-Hjalmar anade inte att han snart skulle utsättas för The Foot Killekill of Doom

Det första du behöver göra är att skapa en hjälte, antingen baserad på den ras du spelade i originalet eller en helt ny. Efter det är väljer du vilken sorts äventyr du vill köra, att anfalla rymdskepp passar den actionsuktade spelaren men det erbjuds även till exempel tidsbaserad racing och upptäcktsfärder. Efter varje avklarat uppdrag får du poäng som du kan uppgradera din avatars förmågor med.

När du tröttnat på äventyrandet är det dags att ta dig an skapandet av desamma och verktygen är precis så innovativa som varelsebyggaren. Karaktärer, byggnader och rekvisita dras smidigt från din databas direkt ut på spelfältet där du sedan kan ändra saker som storlek, beteende och rörelsemönster. Med allt på plats kan du börja definiera målen och tack vare en lättförståelig introduktion är du pappa till ditt första uppdrag inom fem minuter. Därefter är det bara att låta fantasin flöda ut i fingertopparna, möjligheterna känns oändliga.

Du dödade Pigzillas blivande make, innan bröllopsnattens baconfest

Har du tummen mitt i handen, eller bara är lat som jag, kan du såklart avnjuta allt som skapats av andra men kvaliteten skiftar väldigt mycket. Ena stunden hjälper jag en noshörning som är rädd för sitt eget bajs och en kvart senare försöker jag förstå ett franskt prettoäventyr.

Att betygsätta Galactic Adventures är därför knepigt, spelupplevelsen idag är inte densamma som om ett år. Är du däremot kreativt lagd och vill testa speldesign i en liten skala kan du knappast börja med bättre verktyg. Du har full kontroll över det mesta från karaktärernas tålängd till planeternas utformning. Dagens innehåll når bara en tvåa i betyg men med en stark fyra för floran av möjligheter blir summan tre betygsloggor.