Rocket League kommer till Nintendo Switch, och trevligt nog får det crossplay-stöd som låter folk med Switch, pc och Xbox One spela tillsammans online. Men PS4-spelare får inte vara med – och det är Sony som säger nej.

Det säger Jeremy Dunham, chef hos Rocket League-utvecklaren Psyonix, till Polygon.

Det ärliga svaret är att Playstation ännu inte gett oss tillstånd. Vi tror och hoppas att möjligheten att spela mellan olika plattformar fortfarande är något vi kan satsa på, vi tycker vi legat i täten för detta under två års tid, att få folk att ställa sig bakom idén... vi tror det är framtiden för branschen, och vi tror att communityn och medierna faktiskt kan samlas kring idén att ta den vidare och göra vad vi kan för att förverkliga den. Det är vår dröm.

Det skulle bara ta någon timme att göra verklighet av att få in Playstation 4 i Rocket Leagues crossplay-funktionalitet, säger Dunham.

Det är bokstavligt talat något vi skulle kunna göra med ett knapptryck, metaforiskt. I praktiken är det ett webbsida med en kryssruta. Det enda vi behöver göra är att kryssa i den rutan och det skulle vara igång över hela världen på mindre än en timme.

Häromdagen sa Sony också nej till att låta PS4-ägare vara med på delade Minecraft-servrar. Så varför säger Sony nej till crossplay-deltagande? Enligt Sony – man tänker på barnen, typ.

Jim Ryan, Playstations marknadschef, säger till Eurogamer att Playstation och Sony har ett ansvar för det innehåll som deras yngre spelare utsätts för, och genom att släppa ut dem utanför den värld som Sony kontrollerar riskerar de att utsättas för saker som Sony inte vill.

Eurogamer: Du måste förstå att Playstation-ägarna är upprörda. De vill spela dessa två viktiga spel med Switch-ägare, pc-ägare och Xbox One-ägare, och de har inte fått någon förklaring på varför de inte kan det.[/b]

Jim Ryan: Ja. Vi måste vara uppmärksamma på vårt ansvar mot vår spelarbas. Minecraft – spelarbasen där som spelar det, vet du lika väl som jag, är av alla åldrar, men den är samtidigt väldigt ung. Vi har ett avtal med folk som går online med oss, att vi ser efter dem och att de befinner sig i en värld som Playstation hanterar. Att exponera vad som i många fall är barn för externa influenser som vi inte har någon möjlighet att hantera, är något vi måste ta stor hänsyn till.

Eurogamer: Det verkar inte vara ett problem för Nintendo, det företag som kanske mest av alla är noga med att skydda barn.

Jim Ryan: Ja, det är sant. Alla måste fatta sina egna beslut. Vi gör det. Som jag sa, vi har inga filosofiska invändningar alls mot cross-play.

TACK Sony!
Mvh, Barnen