Sommar-Gurra är tillbaka igen för att bjuda på ännu ett speltips för sommaren. Eftersom det för närvarande råder närmast tropisk värme i landet kan det vara svårt att hitta tid framför skärmen, men om ni lyckas borde ni ge er i kast med Massive Entertainments gamla strategispel World in Conflict!

För er som missade det när det begav sig är WiC ett RTS med fokus på att kontrollera enheter och kalla in strategiska vapen i form av amiral Nelsons alla bomber och granater och kanoner – storlek XL. Bombmattor, aerosolbomber och (i värsta fall) Dr. Strangelove-favoriten. Detta i en stabil, storydriven singleplayerkampanj som tar dig från USA till Norges fjordar, i en alternativ framtid där Sovjet anfaller västeuropa och startar ett tredje världskrig.

Just nu går spelet (Complete Edition där expansionen Soviet Assault ingår) att köpa på GoG för två dosor snus eller en kebabpizza ungefär 80 kronor. Lika billigt som spelet är bra.

Så varför borde du vara intresserad av World in Conflict? För mig handlar det främst om två saker:

  • Kampanjen, som är oförskämt trevlig att spela igenom. Uppdragen är varierade och håller en hög lägstanivå, speciellt med expansionen Soviet Assault. Extra roliga är banorna i grannlandet Norge.

    Lägg därtill en oväntat känslosam och gripande handling som bland annat berättas genom vackert handmålade mellansekvenser. Tillsammans med den finfina musiken som är skriven av Ola Strandh blir det hela något av ett Band of Brothers light, och det vill inte säga lite.

  • Ett RTS utan basbyggande där jag inte saknar basbyggandet. Jag är, precis som många andra, dålig på att spela titlar som Starcraft mot andra människor, eftersom jag så gärna vill bygga en imponerande bas med femtioelva vakttorn. Spelar jag mot bottar drar jag gärna ut på matchen för att kunna ägna mig åt det, istället för att vinna snabbt.

    Med det sagt är World in Conflict ett av få RTS-spel utan basbyggande som faller mig i smaken. Tack vare poängsystemet för att kalla in tunga vapen tillfredsställs mitt behov av att långsamt men stadigt bli oövervinnerlig.

Om du letar efter ett spel att varva och på något sätt blivit klar med KOTOR 2 kanske World in Conflict passar dig bra. Annars har jag inte mer att säga än detta:

Trevlig spelkväll – och snart – trevlig spelhelg!