God kväll, kära FZ-läsare! Under fyra veckors tid har vi gjort en resa tillsammans i artikelserien "Tidernas bästa spelkonsoler", där ni fått rösta fram era favoritkonsoler från varje årtionde. I denna avslutande del av sommarföljetongen redovisar vi alla tidigare vinnare och ber er att delta i en slutgiltig omröstning.

Vilken konsol är bäst genom alla tider, enligt oss på FZ?

80-talet

Vi tog avstamp i tidigt 80-tal, där Nintendo Entertainment System gick upp mot Atari 2600 och Sega Master System. Den förstnämnda konsolen kammade hem en övertygande vinst med hela 86 % av era röster. Jämt och spännande? Nej. Oväntat resultat? Inte så.

Tidernas bästa spelkonsoler – 80-talet!

90-talet

Killinggängets årtionde skulle visa sig bli ett jämnare race. Både Sega och Nintendo deltog med två konsoler vardera – och inte vilka konsoler som helst. Båda skulle dock få se sig besegrade av nykomlingen Sony, som med sitt Playstation knep förstaplatsen med 43 % av era röster.

Tidernas bästa spelkonsoler – 90-talet!

Sony är det företag vars konsoler FZ gillar bäst sedan 90-talet.

00-talet

Millenniebuggen, Markoolio i sitt esse och IT-jätten Microsoft gör entré på marknaden. Det nya årtusendet bjöd på följetongens överlägset tjockaste omröstning, med hela 7 konsoler att rösta på. Den bäst säljande stationära konsolen genom alla tider skulle också visa sig vara er stora favorit. Playstation 2 vann omröstningen med 36 % av rösterna, följt av Xbox 360 och Playstation 3, båda på 18 %.

Tidernas bästa spelkonsoler – 00-talet!

10-talet

Och så kom vi fram till 10-talet, som vi fortfarande befinner oss i. "Fast mellan två generationer"-konsolen Wii U fick tampas om era röster med den aktuella generationen. För det tredje årtiondet i rad gick det bäst för Sony – det exklusivitetstunga Playstation 4 vann med hästlängder och slutade som etta med 65 % av rösterna. Nykomlingen Nintendo Switch slutade på en respektabel silverplats, följt av Xbox One.

Tidernas bästa spelkonsoler – 10-talet!

Tidernas bästa spelkonsol

Nu har det då äntligen blivit dags att utse en mästares mästare – tidernas bästa spelkonsol, enligt oss på FZ. Tänk efter noga innan ni lägger era röster och håll fingrar och muspekare i styr. Nästa vecka redovisar vi resultaten, missa inte det!