Det har snart gått tre månader sedan Playstation 5 och Xbox Series X/S släpptes, men fortfarande är det omöjigt att spontanköpa en. Tillgången är så begränsad att långtifrån alla som förbeställde en konsol har fått den än, och många butiker låter oss inte ens ställa oss i kö – för de vet inte när de har några konsoler att leverera.

När FZ i oktober förra året pratade med Komplett, Elgiganten och Inet om situationen, spåddes att leveransproblemen kunde bli långvariga, kanske ända till sommaren. Nu har vi pratat med de tre elektronikbutikerna igen, och frågat hur situationen ser ut nu. Och läget är fortfarande kärvt, med långt högre efterfrågan än tillgång. Läget ser ut att ljusna något för Xbox, säger Inet, men tillägger att det kan ta ända till årets andra halva innan läget ljusnar.

FZ: Tre månader har gått sedan Playstation 5 och Xbox Series S/X släpptes. Hur har tillgången förändrats, och hur ser tillgång och väntetider ut nu?

John Ljungström, Inet:
– Tillgången är fortfarande extremt begränsad. Vi får löpande små leveranser av samtliga konsoler men är långt ifrån att täcka efterfrågan. Båda Xbox-modellerna börjar se ljusare ut med större och mer frekventa leveranser. Uppskattar att hela första halvan av 2021 kommer att vara ansträngd.

Kristin Hovland, Komplett:
– Det är fortsatt en stor utmaning att få tag på tillräckligt med konsoler. Vi får leveranser löpande och skickar ut enheter från både Sony och Microsoft till kunder, men för många blir det tyvärr att vänta ytterligare lite. Vi kämpar vidare med att få fram så många konsoler som möjligt, och alla kunder kan löpande se status för just sin order under "Min sida".

Alexander Åberg, Elgiganten:
– Efterfrågan fortsätter att vara långt över tillgången och även om vi har fått någon enstaka leverans av både PS5 och Series X, så är det fortfarande långt under behovet. Som tidigare så har vi valt att inte boka upp några kunder på leveranser som inte är bekräftade. För PS5 har vi till och med gått så långt att vi kör utlottningar om vem som ska få köpa, för att det ska bli så rättvist som möjligt. Det kommer vi fortsätta med tills vi ser att efterfrågan börjar gå ned.

– Jag kan inte svara för hur det kommer att se ut under den närmsta månaden, men vi hoppas så klart att det kommer stora leveranser av både konsolerna!

Det lär alltså dröja ytterligare ett antal månader innan du kan spontanköpa en PS5- eller Xbox Series-konsol. Situationen ser likadan ut för de nyaste grafikkorten, där det också är skriande brist. Också där tros det dröja flera månader, kanske ett halvår, innan tillgången bli bättre.

Håll koll på FZ:s massiva förbokningstråd för PS5 och Xbox Series om du går i köptankar.