Det kan bli svårt att få tag på en Playstation 5- eller Xbox Series-konsol om du inte redan lagt en beställning. Webhallen har i dag börjat informera sina kunder om när beställningarna beräknas komma, och det finns tecken på att du var tvungen att vara tidigt ute för att få en maskin på premiärdagen.

"Sedan lyckades Sony inte möta vad företaget hade lovat marknaden"

Både där och hos andra svenska återförsäljare spelar flera faktorer in för när man får sin konsol: vilken du bokat, när du bokade och i vilken butik. Värst är läget för PS5: Sony lyckas inte få fram tillräckligt med konsoler för att täcka efterfrågan. Och leveransproblemen kan bli långvariga, kanske ända till sommaren, uppger återförsäljare för FZ.

– Det ser faktiskt ut som om hela produktions- och säljprocessen har ”floppat”, och tillverkaren talar om att leveransproblemen kan fortgå ända till nästa sommar, säger Kristin Hovland, kommunikationschef hos Komplett Group till FZ.

Playstation 5 har snabbt bokats slut.

Vi har frågat Komplett, Elgiganten och Inet vad de vill säga till kunder som är oroliga för att inte få sina bokade konsoler till premiären. Vi frågade också om tillgången nu jämfört med vid förra generationsskiftet. Deras svar gör klart att PS5-suget är absolut störst. Enligt Komplett och Inet riskerar också Xbox att ta slut i hyllorna, medan Elgiganten är mer positiva.

Många FZ-besökare som bokat konsoler undrar om de kommer få dem till premiären. Vad säger ni till dem?

– När det gäller Playstation 5 så ska alla kunder som har bokat via oss få sin konsol vid releasen, säger Elgigantens product manager Alexander Åberg. Vi har ingen kö-lista utöver det. För Xbox Series S/X gäller samma sak. Här ska alla som har bokat tidigt få sin leverans vid release. Undantag om man bokat nu den senaste veckan. Då kan man eventuellt behöva vänta ytterligare några dagar innan leverans. Men generellt sett så bokar vi aldrig upp några kunder om vi inte vet att det finns en bekräftad leverans.

Kompletts Kristin Hovlands svar på samma fråga:

"Tillgången är väldigt begränsad"

– När det gäller Playstation 5 kommer tyvärr inte alla få sin konsol på lanseringsdagen. Komplett har sålt många, många tusen enheter i Sverige och Norge. Det är enorm efterfrågan och vår största utmaning är att få producenten att leverera nog till de tusentals gamers som beställt samt kommer att beställa. Vi gör allt i vår makt för att få ut konsolerna så snabbt som möjligt till våra kunder.

– För Xbox Series X/S så är det lite likt ett småsyskon som hänger med bra i svängarna, och även här kommer vi leverera konsoler så snabbt som bara möjligt. Är det något som corona-situationen har lärt oss så är det att datorspel och gaming aldrig varit mer populärt, och det märks.

Inets inköpschef John Ljungström säger att tillgången ligger långt under efterfrågan.

– Både PS5 och Xbox Series X/S kommer att vara extremt begränsad tillgång på vid release och vi får långt ifrån den tilldelningen vi önskar. Vi har kontaktat de kunder som har förhandsbokat konsolerna hos oss med information gällande om de beräknas få sin konsol till release eller ej.

Han spår att det kan dröja innan bristen minskar:

– Vi vet inte ännu exakt hur många fler konsoler som kommer utöver den initiala tilldelningen vi fått men beräknar att tillgången kommer vara väldigt begränsad en bra bit in i 2021. Så fort vi får information om ytterligare tilldelning kommer vi att kontakta våra kunder löpande.

Vad kan ni säga om er tillgång till Playstation 5 och Xbox Series X/S? Och hur ser det ut jämfört med förra generationsskiftet?

– Tillgången är väldigt begränsad, säger Elgiganten. Särskilt på Playstation 5 där efterfrågan är mycket större än tillgången. På Xbox ser det betydligt bättre ut, men även här bör man vara tidigt ute om man ska få tag på en konsol innan julafton.

Kristin Hovland:

"Speciellt för Playstation 5 är tillgången vid lansering en stor utmaning"

– Speciellt för Playstation 5 är tillgången vid lansering en stor utmaning. Det är väldigt tråkigt för både oss och alla kunder. Vad vi upplever är nog det samma som många av våra konkurrenter.

Komplett menar att problemet bottnar i att Sony inte kan leverera så många konsoler som man lovat.

– När Komplett öppnade för förhandsbokningar var det baserat p​​å den information vi fick av Sony som tillverkar nya Playstation. Sedan lyckades Sony inte möta vad företaget hade lovat marknaden.

Så om du hade tänkt lysa upp novembermörkret med nextgen-spelande verkar läget dystert om du inte redan bokat en konsol. Å andra sidan lär du inte få några bestående men av att vänta några månader. Då hinner förhoppningsvis också spelutbudet växa till sig.

Microsoft har redan försett FZ med en Xbox Series X, och vi har rapporterat om behagligt snabba laddtider och att quick resume är lätt att vänja sig vid. Och inom kort berättar vi mer om Microsofts snabbaste konsol. Vi jagar också Playstation 5 och Xbox Series S, och kommer förstås testa dem utförligt så fort vi kan.