Dune har fått en uppsving i och med de nya filmerna, och förra året lämnade strategispelet Dune: Spice Wars early access-öknen. Men fler genrer ska utforskas, och i Dune: Awakening kombineras varumärket med överlevnad.

Det är Funcom som står för utvecklingen, och i en ny video pratar de lite om vad det är för spel samtidigt som de visar lite klipp från det. Som sig bör utspelas det på planeten Arrakis, och det är tänkt att vi ska dela den öppna spelvärlden med "tusentals andra spelare".

Likt andra spel i genren lär mycket kretsa kring resurssamling och bygge, men det finns även en handling att följa och ikoniska karaktärer att stifta bekantskap med. Spelvärlden lockar med allt från vidsträckta sanddyner och grottor till underjordiska, uråldriga laboratorier och livliga byar.

Massiva stormar ska i sin tur förändra landskapet, och när sanden lägger sig gäller det att vara på hugget för att dra nytta av de hemligheter, vrak och resurser som blottats. Det finns även en hel del fordon att använda, men det är oklart hur användbara markgående varianter kommer att vara – deras användning i Dune-böckerna är trots allt rätt begränsad av en anledning (läs: sandmaskar).

Något släppdatum har vi inte, men det går att registrera sig för möjligheten att vara med i betatester.