Jag skriver det med en gång så har jag det gjort: Animal Crossing. Jag har visserligen aldrig spelatr denna djurlivssimulator men jag har ändå förstått att det finns en hel del likheter med MySims. Det gör det naturligtvis också mellan MySims och alla spelen i den storsäljande The Sims-serien men så har vi också med samma spelutvecklare att göra. MySims är helt enkelt en Nintendo-anpassad version av The Sims vilket kan tyckas vara lite förvirrande då exempelvis The Sims 2 Djurliv fungerar utmärkt till Wii.

Karaktärerna

Mii-lika figurer bland fallfärdiga kåkar

Hur som helst, som Wii-spelare känner man igen de charmigt manga- och Mario-inspirerade figurerna för dess likheter med Wii-avatarerna Mii.
Glädjande nog är det lättare att skapa en karaktär med personliga drag i MySims än i The Sims. Vill du byta utseende på näsan är det bara att trycka på den och detsamma gäller fiffigt nog även ögonen, munnen och kläderna. Precis som i The Sims är det här momentet något som, har jag märkt, de yngre spelarna kan ägna mer tid åt än själva spelandet.

När looken är fixad till belåtenhet knallar du ut i en stad som definitivt har sett bättre dagar och är full av fallfärdiga kåkar. Nu är det upp till dig om stan ska leva upp igen och då måste du först och främst få alla andra invånare att samarbeta med dig. Det är inte alltid det lättaste men man kan komma ganska långt med ett glatt humör och lite smörande.

Bli byggherre

Lite Legotalang kan vara mycket användbart

En av mina första reaktioner efter en stunds spelande är att Wii-remoten inte alls fungerar så smidigt som den gör i till exempelvis Djurliv. Det är absolut inget gott tecken då en dålig spelkontroll kan vara direkt förödande för mitt intresse för ett nytt spel. Du använder din så kallade nunchuk för att röra dig medan själva remoten används för att flytta objekt och annat hantverk och det fungerar så där. Sedan överskuggas emellertid kontrollkrånglet av det jobbiga med att hitta alla "essences" - extrakt - som man behöver för att genomföra sina arbeten.

Då är det är roligare att bygga hus och med hjälp av ihoptjänade "blueprints" - byggritningar - kan man få till ganska stiliga kåkar. Dessutom måste du få ihop alla möbler och inrättningar som kylskåp och andra vitvaror själv. Du bygger genom att vrida och vända block i varierande storlek så de hamnar på rätt plats - lite Legotalang skadar med andra ord inte. Sen är det bara att plocka fram penseln och måla på lite snygg färg.

MySims är tillåtet för alla åldrar, men jag har ändå svårt att se det som ett utpräglat barnspel. Det är mer ett evighetsprojekt för den som vill hålla på att trixa, fixa och pula. Den höga gullighetsfaktorn kan säkert locka till sig ett par extra tjejer till Wii-konsolen.