Jag kan känna en sådan beundran för människor som Samer, Joseph och Ahmed. Som är förälskade i spel och liksom inte kan göra annat än att närmast missionera för det. Medan resten av deltagarna på Nordic Game åkte hem igen när konferensen stängde på fredagen, gick till exempel dessa tre herrar några kvarter bort för att vara med Arabic Game Jam, ett 48 timmar långt game jam som Media Evolution ordnat flera år i rad. Här kan du se de vinnande spelkoncepten från årets upplaga. Det kortsiktiga syftet är att plocka fram spelkoncept på arabiska, det långsiktiga att Malmö ska bli ett slags centrum för spelutvecklare med inriktningar mot just Mellanöstern och Nordafrika.

Fifa översätts till arabiska, Battlefield inte.

– Vi deltar och kommer det fram några bra idéer kommer vi att publicera de spelen också, säger Samer.

"Människor är människor oavsett i vilket land de bor eller språk de pratar – och spel är något i princip alla människor tycker är kul. "

De tre spelmusketörerna på Play3arabi är inte ensamma om sina visioner och ambitioner. De säljs spel och saker inne i spel för minst en miljard dollar om året, en del säger att det är dubbelt så mycket. Även om #Dice inte verkade ta arabiskan på allvar gör andra delar av #EA det, till exempel släpps Fifa varje år på arabiska och, om jag fattar saken rätt, med fler arabiska ligor och lag än i det Fifa vi lirar. #Ubisoft har öppnat en studio i #Abu Dhabi där spelen översätts och kulturanpassas (studion jobbar visst med ”translation and culuralization”). Chefen för Ubisoft i Abu Dhabi, Yannick Theler, har berättat rätt ingående för Polygon om sin syn på den arabiska marknaden och hur spel från väst måste anpassas för att lyckas där. Han ger en delvis hårdare bild än Samer, Joseph och Ahmed, men efter att räknat upp allt som kan gå fel (alkohol, för mycket våld, nakenhet, religion med mera) avslutas artikeln med följande stycke:

"Theler [...] said that he is struck more by similarities between gaming culture in the Middle East and the West, than by differences. 'In every mall center you have a shop selling video games and consoles,' he said. 'The teenagers and even adults are playing games. I think 50 percent of the population is below 25 years old and they like games.'"

Som sagt, människor är människor oavsett i vilket land de bor eller språk de pratar – och spel är något i princip alla människor tycker är kul. Så enkelt är det. Eller kanske som signaturen "Perfectionist" skriver i en kommentar till artikeln:

De arabiska bokstäverna betyder... ingenting.

"As an Arab gamer (from Oman), I can say this article is somewhat accurate. Saudi Arabia is pretty much THE only strict Arab country when it comes to alcohol and/or sex/nudity portrayal in games. And personally, I and all other gamers I know look at gaming as any other person or westerner. Here in Oman, you’ll find any game you want. 2-4 games like GTAV are 'banned' but they are still sold in some shops. Bottom line, the Middle-East is almost completely identical to Europe when it comes to gaming and gamers."

Om det Perfectionist från Oman säger är sant kan vi veta en sak med säkerhet när E3 nu drar igång: Det sitter tiotusentals araber i ett av spelvärldens mest eftersatta områden och tittar på samma strömmade presskonferenser som du och jag, med ungefär samma längtan, glädje och frustration.

Det tycker jag är en rätt fin tanke.

Fotnot: Vill du läsa mer detaljer om spelmarknaden i Mellanöstern så är kanske den här artikeln från Wamda något för dig. Och som exempel på att det kanske inte är så stor skillnad mellan gamers här och där, läs den här fantastiska artikeln i The New Yorker om 18-åriga Yousif Mohammed som har 42 000 kills i BF3. Det speciella med den saken? Att Mohammed spelar i Sulaymaniyah i Irak, själva skådeplatsen för Operation Swordbreaker i spelet.