Medan resten av spelvärlden blickar västerut, vänder Arnroth blicken mot Nordafrika och Mellanöstern. En region svältfödd på spel. Än så länge.

Världen är inte rättvis.

Inte spelvärlden heller.

För de flesta svenskar är det här bara en skön långhelg, en helg antingen efter skolavslutningen eller före. Min yngsta dotter tar studenten på onsdag, vilket är förklaringen till att jag ens befinner mig i Sverige och inte Kalifornien nu.

För jag tillhör den där skaran som mäter just de här dagarna på ett annat sätt; det är sista nedräkningen innan E3. Det är väntan på presskonferenser från alla de stora, funderingar på vilka spel som ska visas, på att få veta mer om Mirror's Edge 2 och en handfull andra personliga favoritspel.

Många hoppas få se mer av Mirror's Edge 2 på E3-mässan.

Visst, trippel-A-världen har tappat lite av sin dominans; det händer ju generellt mer spännande och intressanta saker bland de mindre spelmakarna, de som vi kallar indieutvecklare (även om termen snart spelat ut sin betydelse). Och E3 är inte deras scen. Men ändå, än så länge får alla finna sig i att just E3 är spelvärldens epicentrum, att det finns ett före och ett efter de där tre dagarna i Los Angeles.

"För de första verkar många tro att vi inte gillar spel."

Samtidigt, i en helt annan del av världen sitter tre spelentusiaster av guds nåde med armarna öppna för att göra just det E3 strävar efter – få fler att köpa och spela dataspel. Med den skillnaden att de här personerna sitter i Jordaniens huvudstad Amman och försöker övertyga resten av världen om att det faktiskt finns si så där 340 miljoner personer i Mellanöstern och Nordafrika som har arabiska som sitt förstaspråk – och som också gillar att spela spel.

– Det finns en del enkla fel som spelutvecklare i väst gör när de tänker på spel i arabvärlden, säger Samer Abbas, chef för verksamheten som går under namnet Play3arabi. För de första verkar många tro att vi inte gillar spel. Det är så fel, klart vi gör. Vi gillar spel precis lika mycket som andra. För det andra anstränger sig utvecklare för mycket när de väl tänker att de ska göra spel till arabvärlden, de tror det måste förändra hela spelet. Visst, en del saker är bra att tänka på, men så komplicerat är det faktiskt inte.

Jag har intervjuat Samer flera gånger genom åren, det här var tredje gången gillt, på Nordic Game i Malmö för några veckor sedan. Vår historia är präglad av kaffe, och Samers slit för spel. Kaffet: första gången vi sågs var för fem år sedan. Då spillde han hela kaffekoppen över sig, både brände sig och pajade skjorta och slips. Andra gången, några år senare, lät han kaffet vara under intervjun, men tog en kopp direkt efter – och gick sedan raka vägen in i en glasruta och spillde det över sig igen. I år struntade han klokt nog i kaffet helt och hållet.

Då, första gången vi sågs, jobbade han för en organisation som försökte vara arabvärldens dataspelsbransch. Hans arbetssituation då skulle kunna summeras med uppförsbacke. Absolut inget verkade vara lätt. Nu har han alltså gått vidare för att jobba mer handfast med att få ut spel i arabvärlden, och när han på sin hemsida skriver att han "har en längtan att beröra människor med underbara digitala upplevelser" tror jag faktiskt på vartenda ord; han har slitit många år i motvind och utan att vara särskilt poppis eller intressant för den stora spelvärlden, den som just nu samlas på E3, och ändå kämpar han på.

Föregående Nästa
Hörni, artikeln handlar om spel. Det vore trevligt om ni diskuterar spel också. Ämnet är faktiskt arabiska spel, inte islam. 09/06 Att hävda att alla muslimer vill mörda och våldta alla "otrogna" är lika dumt som att hävda att alla tyskar på 40talet tyckte att judarna förtjänade att bli utrotade. Visst, det finns muslimer som vill göra hemska saker, men det finns även kristna (och... 09/06 Jag motargumenterade inte det faktum att det var trångsynt. Bara att det var rasistiskt. Man blir trött på att folk drar rasistkortet jämt och ständigt. 09/06 Absolut att man ska vara kritisk till saker, Men att dra alla över en kam ser jag inte som att vara kritisk det är att vara ignorant som visa i tråden har visat rätt uppenbart att dom är. Jag ifrågasätter många religioner dagligen hur dom agerar men bar... 08/06 Ja, helt korrekt. Men det förändrar dock inte att det finns åtskilliga miljoner sunnimuslimer som är för dödstraff. Jag menar, det är ju bara kolla på klippet som Sviskon länkade till. Dessa vanliga sunnimuslimer räcker upp handen när frågan om dödsstra... 08/06 Men det har ju inte med det jag kritiserade. Att säga att alla muslimer är extremister är snarare som att säga att alla östeuropéer kör trabant, inte ''mest'' eller ''vissa''. Drar du alla över en kam så är du en trångsynt individ, så enkelt är det. Det... 08/06 Jag också. Men jag anser även att man bör få kritisera vad andras livsådskådningar bygger på utan att bli kallad varken rasist eller i det här fallet för islamofob. Vi får kritisera och förlöjliga politik hur mycket vi vill idag men gud förbjude (pun... 08/06 det är det här som är felet, folk tolkar saker alldeles för svart och vit. texten du tagit är dessutom tagen ur sin kontext då den pratar om historia inte om ideologin i sig. då den biten är om när muslimer var jagade och attackerade utav hedningar/pega... 08/06 Det mest skrämmande är väl hur Arnroth han själv beklagat sig över japansk kultur gång på gång och hur de framställer kvinnor däremot har han här uppenbarligen inget problem med arabisk kultur. Återigen hycklas det med om att "gilla olika" 08/06 Nja du tänker nog snarare på SvP? 08/06
Skicka en rättelse