Och egentligen handlar det ju inte speciellt komplicerade saker, det är ingen raketforskning vi snackar om. Snarare lite sunt förnuft. Unga barn bör väl kanske inte se grovt våld eller skräck. Och det finns väl heller ingen vettig förälder som sätter sitt barn framför en film med realistiskt våld eller riktigt skrämmande handling? Det behövs inga studier för att fatta det som förälder.

Tyvärr är Pegisystemet lite kantigt, så där som det lätt blir när massa olika länder ska samsas. För oss i Sverige hade det enklaste varit att införa det system som gäller för biofilm och är allmänt accepterat: Barntillåten, tillåten från 7 år, från 11 år och med 15-årsgräns. Pegis 3, 7, 12, 16 och 18 känns rätt främmande.

NHL har åldersmärkningen 12 år...

Det är också lätt hänt att man tar det ordagrant, inte minst den där trean. Komplicerade strategispel som #Football Manager får ju åldersmärkningen 3 år eftersom det inte innehåller våld, sex eller svordomar. Men det kan ju inte spelas av en treåring. Jag har tappat räkningen på alla gånger jag fått frågan av vanliga tittare eller till och med programledare på SVT om den saken, alltså spontanfrågor av slaget "men kan verkligen en treåring spela det här?".

Svar nej.

"Komplicerade strategi- spel som Football Manager får ju åldersmärkningen 3 år"

Det finns andra konstigheter också. #NHL brukade till exempel ha 16-årsmärkning (nu är den 12) medan #Fifa har och alltid har haft 3. För att det finns slagsmål i NHL tror jag, eller kanske är det tacklingarna. Amerikanska fotbollsspelet #Madden har också 3-årsrekommendation. Det är svårt att begripa och uppenbart ologiskt. Kan man tänka sig att ta med sjuåringen på ishockey eller kolla amerikansk fotboll på tv så kan man väl spela respektive sportspel?

Jag brukar istället ge föräldrarna följande råd: Man ser rätt bra på spelets omslag och baksida vad det handlar om, om det är lämpligt för ens barn eller inte. Samma sak gäller digitala köp, det är bara att kolla på omslag, lite bilder ur spelet och kanske en kort spelfilm. Spelutvecklare och förlag marknadsför ju dessutom oftast spelen för vad de är; den som har ögon att se med kan se, och den som har lite sunt förnuft kan tänka. Vad som ska vara tillåtet för vars och ens barn är ju sedan upp till föräldrarna. Dessutom brukar jag använda tv-tittandet som måttstock; du vet vad dina barn får se på tv, applicera bara samma norm för spel. Får de kolla James Bond på tv är det svårt att fatta varför de inte skulle kunna spela ett Bondspel till exempel.

... medan Fifa har från 3 år.

Men det finns en stor skillnad mot biosystemet. Där är personalen enligt lag skyldig att kolla besökarnas ålder. Det sker så klart inte alltid, men sådan är lagen och det ger det hela en viss tyngd ändå. Både 7-årsgränsen och 11-årsgränsen justeras nedåt om en vuxen är med, alltså ett barn som är under 7 år får se en film med 7-årgsgräns om mamma eller pappa är med och en sjuåring får se en 11-årsfilm i vuxens sällskap. 15-årsgränsen är däremot skarp enligt regelverket. För att se en sådan film på bio måste besökaren helt enkelt vara 15 år fyllda, oavsett vem denne går med (åtminstone på pappret; vi vet ju alla att reglerna knappast följs slaviskt, allra minst kanske när barnet går med en vuxen).

Vad som sedan händer när filmen går på tv eller Netflix och kan kollas hemma är så klart en annan sak. Men systemet är ändå tydligt, och accepterat.