Inlägg av Gneiss

Inlägg som Gneiss har skrivit i forumet

Om ni inte har koll på Balatro så stark rekommendation! Släpps redan om ett par veckor också.

Kanske inte intressant för dig då du nämner handkontroll men då både Stellaris och Civilization kommit på tal måste jag nämna Ozymandias som är ett "4X strategi" där en omgång tar cirka en timme vilket passar perfekt som pappa då en omgång Civilization för mig tar en månad.

I övrigt är "roguelites" en bra genre då en runda går fort och många går att pausa närsomhelst.
Dead Cells, Hades, Dome Keeper osv...
Jag gillar "Tiny Rogues" som är lite mer av en doldis.

Skrivet av robbis:

Kan man adda Xbox spel i Moonlight? Dom har ju ingen .exe fil

Inte testat det själv än men tror att det är möjligt via Playnite.
Se här för en implementation tillsammans med Moonlight https://github.com/cgarst/gamestream_launchpad

Kan varmt rekommendera Moonlight för att streama spel, om man har en bra gaming-rigg.
Red Dead Redemption 2 och Spider-man i maxade inställningar med 60 fps är nästan en religiös upplevelse och även helt utan input latency om man har ett bra hemmanätverk. Magi! Bonus är även att det drar ytterst lite prestanda (CPU, GPU) och därigenom batteri. Istället för 2h för ett tungt spel räcker batteriet i 8h.

Här finns en guide till hur man skapar genvägar per spel för att kunna ha olika kontrollprofiler och box art tillsammans med Moonlight https://louis-bompart.github.io/01-deck-and-moonlight/

Äntligen! Laddat upp genom att spela om de första två spelen på Steam Deck de senaste veckorna. Nu sätter vi kurs mot Mêlée Island!

Det har blivit en så pass viktig pjäs i mitt spelliv att jag drar mig ifrån att köpa spel där utvecklaren inte lagt till stöd för ex. att förstora grafiska element (det är ibland svårläst i spel som saknar detta) samt helt skippar spel som saknar Linuxstöd/inte fungerar alls i Proton. Även kul att se äldre spel uppdateras med specifikt stöd för Deck. Stödköpte ett par på Steams rea just pga detta.

Möjligheten att även pausa spel genom enkelt aktivera sömnläge och komma tillbaka vid ett senare tillfälle, utan att stänga ner spelet, likt för Switch, är revolutionerande i PC-kontexten.

Deck:en har gjort mig till en mer "social spelare" i sambokontexten där man enkelt kan sitta bredvid när sambon tittar på TV och ändå "vara med" och att inte sitta avskilt vid ett skrivbord efter en dag framför ett på kontoret.

Skrivet av Shodan:

Vet inte riktigt varför jag har en reservation annat än jag gillar hårdvara. Pendlar inte i timtal på tåg. När använder ni era? På solsemester? Är ju ingen vidare konkurrent hemmavid.

Enbart hemma hittills. Antingen på soffan eller ute på terrassen.
Då jag jobbar hemma är suget att fortsätta vid skrivbordet efter arbetstid men med spel inte så stort och då jag är inne i en period av mycket indie-spel passar det helt perfekt.

Årets överraskning!

Spelade om Curse of Monkey Island för några veckor sedan och tänkte att en nytt spel i serien kändes omöjligt med Disneys förvärv av Lucasarts och att rättigheterna nog glömts bort längst ner i någon dammig låda då pengarna inte är stora att hämta.

Kul att bli motbevisad!

Uppföljare till Monkey Island med Ron Gilbert i spetsen. Hype!
https://twitter.com/grumpygamer/status/1510995575025528836

600kr och tidsexklusivt på Epic.
250kr och på Steam och jag hade varit intresserad.

Skrivet av MulletDeluxe:

Jag bara tänker styrplattan på PS kontrollen samt PSP. Svårt att se mig själv styra en pekare på det viset, men får pröva innan, kanske när magiskt.

Hur är det med upplösningen i spel? Känner att många lir får svårt med texten på dylik skärm.

Det varierar helt klart. Finns det en UI skalning eller inställning för textstorlek är det inga problem och även utan går det oftast bra om utvecklaren tänkt på att optimera för liten skärm. Dock inte alltid. Testade lite Roguebook igår, vilket saknar alla nämnda inställningar, och även har ganska liten text från början och här blir det att ta till glasögonen.

Värt att nämna är att Roguebook inte är ett Deck verifierat spel (än) och just detta är ett moment som ingår för spelet ska få den här stämpeln. Får hoppas på en uppdatering!

Skrivet av eCore:

Vilken av dem 3 versionerna har du?

512 GB

Något jag inte nämnde är att Steams ekosystem är ett stort säljargument om fler aktörer dyker upp med liknande produkter.

Med "Cloud Saves" kan du gå direkt från datorn till Deck då alla sparfiler redan lagras i molnet och med "Remote Play" kan du streama direkt från din dator till Deck vilket kan vara ett alternativ i extremt tunga spel om du sitter på en mer kraftfull speldator. För att nämna ett par.

Valve har byggt upp ett smörgåsbord av smarta funktioner.

Skrivet av Jag tar livet med ett lol:

Bra recention. Blir faktiskt sugen på att köpa en.

Angående batteritiden, ungefär hur länge räcker det? Blir enheten väldigt varm om man spelar ett tag?

När jag kört "Monter Hunter Rise" som är väldigt krävande speciellt med tanke på DRM skyddet Denuvo så är det runt 2h med hög ljusstyrka och Decks rekommenderade inställningar (runt medium) som siktar på 60 fps i Decks native upplösning.
Börjar man titta på att sänka upplösningen och använda FSR uppskalning, begränsa antalet watt samt låsa till 30 fps så kan man sträcka det en bra bit längre.

Vid mindre krävande indiespel som "Death's Door" och "Tunic" räcker batteriet utan problem i 4h och när jag låste "Slay the Spire" till 30 fps så visade indikatorn över 6h.

Det finns såklart en del YouTube klipp som går igenom det här mer ingående.

En snubbe på Reddit lyckades låsa Fallout New Vegas i 30 fps på bara 3 watts effekt och med de inställningarna höll batteriet i fem timmar.

Precis som @Eld nämner ovan blir kontrollen aldrig varm.

Skrivet av Mutumba:

Trevlig recension jag är väldigt sugen men den är lite dyr och batteritiden kan nog bli bättre. Hoppas att Valve släpper en uppföljare om något år, då är jag nog där och försöker få tag i en.

Batteritiden är det stora minuset och ser man fram emot en två timmars session i ett krävande spel gäller det att man laddat i förväg.

Sett till livslängden så kommer det självklart nya och intressanta komponenter hela tiden men med tanke på att nya AMD FSR 2.0 även fungerar på Deck:en så kommer den nog kunna hänga med ett bra tag.

Skrivet av Hipshot:

Alltså, som jag förstår det kan man bara beställa en per konto? Vill kanske köpa in två...

Det går att beställa den andra när man fått och betalat för den första. Men man hamnar såklart längst bak i kön då på nummer två.

Skrivet av Kyrre:

Grym recension. Hur känns det att hålla/spela med den? Är det liksom bra feeling för knapparna? Den är inte för tung?

Faktiskt riktigt skön ergonomi. Både för knapparna, trackpads, styrkors och även vikt. Det enda som är knepigt är de modifierbara knapparna på baksidan, de kommer jag verkligen inte åt på ett smidigt sätt utan att justera mitt grepp.

Skrivet av Molotov:

Det finns inga krav på medlemsrecensioner 🙂
Jag har själv gjort npgra recensioner och jag är ett stolpskott nör det gäller skriva, var typ sämst i skolan.
Din recension, det är bra skriven 🙂👍

Nu är den uppe!
Länkade tillbaka till tråden då den innehåller mycket bra information

Steam Deck - frihet, men glöm inte laddaren

Nu har jag haft min Steam Deck i exakt en vecka och här är mina tidiga intryck.

Fantastisk maskin - om du är målgruppen
Min målbild över Steam Deck var allt som är bra med PC-spelandet i ett bärbart format och att komma bort från skrivbordet där jag redan sitter klistrad under arbetsdagarna. Playstation, Xbox och Switch lockar mig inte helt då mina typer av spel inte alltid finns där i form av mer renodlade PC-upplevelser blandat med obskyra indietitlar som bara återfinns på Steam.

Här lyckas Deck:en fullt ut. "Monster Train", "Wildermyth" och "Factorio" snurrar på lika bra som på stationära, kanske ännu bättre, från soffan framför en öppen brasa eller utomhus på balkongen.
Även mer krävande spel som "Monster Hunter Rise", "Red Dead Redemption 2" och vad jag förstår till och med "Elden Ring" tuggar på i 60 fps med de rekommenderade inställningarna.

Under den här veckan har jag enbart startat min stationära för en i stund Excel-simulatorn "Football Manager" och för gubbröj i "Counter-Strike: Global Offensive".

Mitt mål om att komma ifrån skrivbordet har verkligen uppnåtts!

Morrowind som bärbart. Vad mer behöver man?

<3 Linux
Jag förundras gång på gång över att detta kan existera från ett stort företag som Valve.
Här får man som användare helt styra och ställa utan att operera inom begränsade ramar.
Om man väljer att gå ur Deck-läget och in i Linux så går det att installera in andra företags launchers, emulatorer eller varför inte lägga in VSCode samt koppla in mus, tangentbord och extern skärm för en fullt duglig arbetsdator. Det är på gränsen till otroligt att Deck inte är från en kinesisk gråzonsaktör utan faktiskt är från ett stort amerikanskt företag.

För att testa hur öppenheten och Proton (som Decks emulering bygger på) fungerar laddade jag hem en manuell Windows installer av ett GOG-spel via deras hemsida och allt jag behövde göra för att få det är snurra var att först lägga till installern som "non steam game" med "compatibility Proton" och efter att allt installerats göra detsamma för spelets ".exe" fil.
Det går även bra att installera in Windows men jag skulle inte rekommendera det då prestandan generellt blir sämre.

När man väl lekt klart är man bara ett knapptryck från att lämna Linuxmiljön och återgå till Deck-läget för fortsatt spelande.

Ofärdig användarupplevelse
Det hackar lite när man navigerar i menyer, vissa spel kraschar efter att man kört i lång tid, Proton är inte perfekt i alla spel...

Det finns självklart mycket som kan bli bättre och det blir det också för varje dag som går. Valve har bara under den här veckan som gått släppt två uppdateringar och desto fler utvecklare som får tag på maskinen desto snabbare kommer spelstöden bli bättre och fler smarta Linux-verktyg att skapas.

Här hoppas jag även att Valve lägger till mer stöd för användarprofiler. Precis som det introducerades olika kontrollscheman med "Steam Controller" finns det ett sug efter "om du använder dessa inställningarna i spelet med 5W effektförbrukning och FSR aktiverat får du fortfarande 60 fps men batteriet håller i en timme längre".

En Switch extra allt för PC-Gamers
För mig är Steam Deck en fantastisk utökning till mitt redan stora spelintresse men inte fullt ut en "PC 2" och jag ställer mig tveksam till när jag läser om viljan att främst spela "Forza Horizon 5" och "God of War" på maskinen. För mig är det inte här storheten ligger. I många fall och för många är en Xbox ett bättre val.

Steam Deck - 512GB
4
Mycket bra
+
Äntligen portabelt PC-spelande från en stor aktör
+
Öppet system. Gör vad du vill!
+
Potential
+
Du äger redan alla spel
-
Ofärdig användarupplevelse
-
Batteritiden i tunga spel
-
Teknisk/Linux kompetens för att få ut full potential
Det här betyder betygen på FZ

Se https://www.fz.se/forum/post/4244629 för mer Steam Deck-diskussioner.

Skrivet av Molotov:

Tack för recensionen.
Den här borde du även lägga in under användar-recensioner så hamnar den på första sidan + att dom snackar om det på fragzone fredag. Kan vara intressant

Ah. Bra tips! Vet inte om den är tillräckligt välskriven men för att generera lite buzz om inte annat i alla fall!