Bättre prestandautnyttjande i nästa DirectX-version. Men än är den inte redo för release.

Under GDC-mässan i San Francisco passade #Microsoft som väntat på att avtäcka DirectX 12, nästa generation av det grafikgränssnitt som ligger till grund för många av dagens spel.

I vanlig ordning innebär ett nytt DirectX möjliga förbättringar av grafik och effekter, men mer intressant är att DirectX 12 enligt utvecklarna jobbar närmare hårdvaran och därmed effektivare kan dra nytta av kraften i processorer och grafikkort.

Precis som spelkonsoler och #AMD:s DirectX-konkurrent Mantle (läs mer om Mantle) har DirectX 12 färre kodlager som stjäl prestanda, vilket möjliggör bättre multithreading och procesoroptimering. Enligt kodarbloggen vankas markanta prestandaförbättringar: tidiga tester i 3D Mark pekar mot uppemot 50 procent bättre utnyttjande av processorkraften.

3DMark i DirectX 11 (vänster) och 12 (höger).

DirectX 12 fungerar med de flesta Microsoft-produkter, från fullstora Windows-speldatorer till surfplattor och telefoner med Microsoft-doftande operativsytem och Xbox One-konsoler. Glädjande nog kommer det fungera med uppskattningsvis 80 procent av de grafikkort som sitter i spelmaskiner i dag. #AMD-grafikkort i generationen GCN och nyare (från Radeon HD 7000) blir DX12-kompatibla, för #Nvidia gäller Geforce-kort från serien GTX 400 och #Intels inbyggda kretsar blir DirectX 12-kompatibla från och med den fjärde Core-generationen (Haswell). Däremot vet vi ännu inte vilken Windows-version som krävs; om det kommer fungera med nuvarande Windows 8 eller om det blir ett säljargument för Windows 9, som tros dyka upp 2015.

Även om du sitter med äldre grafikkort är det ingen brådska att skaffa nytt – DirectX 12 beräknas dyka upp på marknaden först senhösten 2015.

Att Apple lånar friskt från Android - som är en ren iOS kopia tycker jag är ganska ok. Om Apple inte funnits så skulle vi alla suttit med laptops med låg upplösning än idag. Och vi skulle haft kassa mobiler med knappar. Pekskärmsmobiler som Neonode var... 24/03 Men kom igen, att Apple iOS använder plattare gränssnitt - är det revolutionerande? Är det stort och omvälvande som när iPhone stöpte om hur en mobil ska se ut, eller när iPad kom? Poängen är att MS kopierar saker och tillför inget nytt, det blir inget... 24/03 Apple kopierar ofta rakt av utan att tillföra något alls. Om du tittar på hur utvecklingen av operativsystemen Windows och MacOS sett ut senaste dryga 20 åren så är det en enda lång rad av plagiat och stölder från båda hållen. Om MS har något i sitt nya... 24/03 Dumt att ta diskussionen med en uppenbar fanboy/girl men mitt sista inlägg här blir metro/modern UI som Microsoft började med redan på Zune (som ja, var en rätt misslyckad produkt) och sedan arbetat vidare på i WIndows Phone och senast Windows 8 (med... 24/03 [quote=tirim4] Dumt att ta diskussionen med en uppenbar fanboy/girl men mitt sista inlägg här blir metro/modern UI som Microsoft började med redan på Zune (som ja, var en rätt misslyckad produkt) och sedan arbetat vidare på i WIndows Phone och senast... 24/03 Skillnaden mellan Apple och MS, är att MS kopierar rakt av utan att göra det mycket bättre. Det är ungefär lika bra, men kanske andra färger. Typ. När Apple gör en egen produkt så visst tar de kanske ideer som andra haft (det gör ju alla) - men skillnad... 24/03 Du är så ivrig att försvara Apple att du glömde besvara min fråga. Apple uppfann inte pekskärmsmobilen. De tog ett existerande koncept och förbättrade det. Vad är då fel med att MS tar ett existerande koncept och försöker förfina det? För du lät oerhört... 24/03 Jag såg surfplattor innan iPad fanns, och de sög. Hårt. Det är en sak att använda olika tekniker och en annan sak att få allting att lira fint. Så iPad var inte den första surfplattan, nej. Det är väl ingen som påstår det heller. Däremot var iPad första... 24/03 Att säga att alla pekskärmsmobiler innan iPhone var värdelösa är definitivt att ta i. Jag skulle istället vilja säga att Apple var det första företaget som helhjärtat vågade satsa på en pekskärmsmobil med allt vad det innebar av marknadsföring och produ... 24/03 Absolut. T.ex. den svenska... node(?) telefonen. Men de hade inte en lika polerad produkt som iPhone. Det är en sak att olika tekniker fanns, det krävs ett geni för att sätta samman dem på ett självklart sätt. Det svåra är att sätta samman allt så det... 23/03
Skicka en rättelse