Trådlös smartphone med Oculus-teknik släpps redan i år.

Många tror att virtual reality-hjälmar är framtidens spelande, och flera tunga aktörer har gett sig i kast med vr-produkter. Och nu ger sig #Samsung in i leken: under elektronikmässan IFA i Berlin presenterade man i dag Gear VR, en vr-hjälm som används ihop med den också just presenterade smartphonen Galaxy Note 4.

Vr-headsetet har en öppning framtill där en Note 4 fästs och därmed fungerar som skärm. Mjukvarumässigt drivs Gear VR av tekniken från #Oculus, företaget som sparkade liv i vr-fenomenet förra året.

Tanken är att Gear VR ska lanseras redan i år, och Engadget som provkört den under IFA-mässan skriver att den mobila vr-hjälmen presterar förvånansvärt bra med tanke på att den är prestandaklenare än Oculus Rift. Knappt märkbar fördröjning vid huvudrörelser, bra skärpa och lättbegripligt gränssnitt ger "a great virtual reality experience", även om grafiken inte når upp i samma klass som Oculus eller Sonys vr-lösning Morpheus. Note 4 har en skärm på 5,7 tum med upplösningen 2560 x 1440 pixlar. Något som saknas är huvudrörelser i djupled (som nya Oculus har), alltså att exempelvis instrumentpanelen på en bil zoomar in när du för huvudet närmare den.

Samsung har ännu inte satt något pris på Gear VR, men den ska alltså lanseras i år. Galaxy Note 4 lanseras i Sverige i oktober, skriver Swedroid, och priset uppges landa kring 7500 kronor.

"Trådlös smartphone" WOW! ;-) (från ingressen i nyhetsflödet) 04/09 Märkligt faktiskt... Det är ju knappast en liten procent av världens människor som faktiskt bär glasögon heller?!? 03/09 Jag håller med. Jag har vanliga glasögon med "kuddar" mot näsan, min båge ligger alltså inte och pressar mot näsan. För mig gick det inte att ha glasögonen under Riften. Glasögonen gick knappt in i själva "masken" och sen tog linserna i glasen och press... 03/09 Här är också en som utvecklar spel till det och har lite input och jämförelser med Oculus Rift DK2: http://www.reddit.com/r/oculus/comments/2fcry4/darknet_will_be_a_gear_vr_launch_title/ 03/09 Rörig artikel. 03/09 Framtidens solglasögon kan nog göra sin vardag ute i samhället till en lcd tripp med påhittade figurer lite överallt. Jag skulle lätt vilja ha ett skräcktema så att man knappt vågar ha glasögonen på sig, Man sitter på bussen och plötsligt så sitter det... 03/09 Harmonix har annonserat att de utvecklar för headsetet, och detta har också dykt upp: http://www.gunnergame.com 03/09 Vet inte om det blir en spelmanick i FÖRSTA hand men jag kan tänka mig att VR-androidspel blir stort. Det finns redan tillräckligt med prestanda i dagens telefoner för att göra snygga VR-spel till något som Gear VR. Angry Birds VR! It's Coming!!! 03/09 Den passar bara Note 4, och har därmed en väldigt begränsad användarbas. Jag ser det här som en lite mer påkostad version av Google Cardboard, något som man både kan göra själv eller köpa färdigt, och som passar betydligt fler telefoner. Om Gear VR hade... 03/09 Jaså? Funkar utmärkt för mig med DK1 av O.R...men sen har jag också lite udda glasögon :) 03/09
Skicka en rättelse