Om Metal Gear Solid-konspirationen: "Jag har anmält herr Kojima till polisen!"

Förra veckan frågade vi oss om det Team Kojima hade lurat DN och hela världspressen i en raffinerad pr-kupp. Nyheten om Neogaffaren som upptäckt slående likheter mellan en läkare som cirkulerat i pressen på sistone, och en mystisk man från Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain.

Det hela började när bland andra DN, CNN och The Independent publicerade den bisarra nyheten om att den italienske läkaren Sergio Canavero vill transplantera huvudet från en dödssjuk ryss (som råkar jobba med datorgrafik och spelutveckling), till en hjärndöd person med en i övrigt frisk kropp. Bilder som visade på den slående likeheten mellan läkaren och spelkaraktären som dubbaeds Metal Gear Solid-mannen publicerades, fler och fler "sammanträffanden" (transplantationsprojektet heter HEAVEN) uppdagades och världen höll andan.

Nu har huvudtransplantations-doktorn talat ut. I en kommentar till Kotaku säger Canavaro att "En av våra sponsorer råkade vara en spelutvecklare. Kanske det var någon där som... jag vet inte... de kanske filmade saker från en särskilda vinklar, kanske var kamerorna utplacerade på precis rätt plast... jag vet inte, det är bara en hypotes, men den kanske inte är helt tagen ur luften."

Canavaro fortsätter med att säga att hela affären kanske inte är så dum ändå. "Mitt projekt kräver mycket pengar", säger han. "Herr Kojima kommer att kunna säga att han var del av HEAVEN trots att han aldrig hade för avsikt att vara det."

"Jag gick till polisen och anmälde herr Kojima. Det finns också ett twitter-konto som inte är mitt, så jag rapporterade det till polisen också och de ska undersöka saken. Min advokat har skickat ett brev till Konami där vi kräver kompensation för att de använt min bild."

Det här fortsätter att förbrylla och överraska. Självklart är det hela aningen långdraget: vem skulle ägna tio år åt en utstuderad marknadskupp? Och samtidigt, det är mycket som inte står rätt till här, se bara på bilden nedan som kopplar samman de olika ledtrådarna. Har Konami och Team Kojima helt sonika kapat den gode doktorns identitet och gärning?

Vad tror ni?

Jag kan ha missuppfattat det, men ryktena jag refererar till hänvisar till vad som skrivits på twitter av relevant personal kring Silent Hill, och utifrån vad de sa så tolkade jag det som att det är betydligt mer seriöst än ett skrotat spel. Tweetsen i... 30/04 Hittar inga artiklar av substans som säger att team kojima fått kicken, hela den grejen handlar väl endast om silent hill ? 30/04 Kom igen Joakim, superslarvigt inlägg. Bättre kan du! 30/04 Det här hade varit världens mest genialiska PR-kupp ifall det var avsikten. Som det ser ut nu lutar jag mer åt att ryktet om att det här är anledningen till varför Kojima & Co inte tillhör Konami längre. 30/04 Det var stora nyheter för ett antal år sedan att Metal Gear theme från MGS2 & MGS3 inte var med i MGS4 för att den var oerhört lik en låt skriven av rysken Georgy Sviridov 1979. Och om man spelar Metal Gear 2 till MSX från 1990 så är alla porträtt tagna... 30/04 Inte bara det att han är lik honom på pricken, han är också läkare som ska göra någon tansplantation. Det är ju uppenbart att det ska föreställa canavaro 30/04 Är det Sheldon Coopers huvud på silverfatet? 30/04 Jag köper det inte ;P 30/04 så när man skapar en karaktär måste man vara väldigt noga med att den karaktären inte liknar någon människa på denna planeten för isf får man betala en herrans massa stålar i skadestånd? Hmm 30/04 Att baka in händelser och karaktärer ifrån verkligheten in i spel är knappast nåt nytt. Det ger det hela en form av verklighetsankring som säljer bra. Deus Ex gjorde mycket bakgrundsjobb med hemsidor å annat för att få det hela att verka "plausable".... 30/04
Skicka en rättelse