Moba-spelen har rykte om sig att vara en grogrund för trollande, svineri och näthat – något som fick #League of Legends-utvecklarna #Riot Games att införa ett system som bannar otrevliga spelare automatiskt. I ett mastigt blogginlägg redovisar lead game designer Jeffrey Lin några av resultaten. Och de är imponerande.

– Som ett resultat av dessa system som förändrar onlinekulturens normer så har incidenter med homofobi, sexism och rasism i League of Legends sjunkit till totalt 2% av alla spelen, berättar Lin.

Vidare förklarar han att verbala angrepp har minskat med 40% och att 91,6% av alla negativa spelare förändrar sitt beteende och aldrig mer begår några övertramp efter att ha blivit rapporterade för första gången. Något som enligt Jin inspirerar Riot, då de inser att problemet visat sig vara långt ifrån omöjligt att lösa.

En annan intressant detalj är att hela 87% av allt otrevligt beteende kommer från spelare som "har en dålig dag" men överlag är neutrala eller positiva. De konsekvent negativa spelarna står med andra ord för en väldigt liten del av det totala svineriet.

Läs hela inlägget för en ännu större inblick i arbetet med nätbeteende i League of Legends.

Nu är det ju dock väldigt få som bara reportar folk som svinar och BM:ar vilket leder till att folk hamnar i low-prio bara för att de är dåliga. Finns väldigt lite info om själva systemet Valve använder sig av, men det känns som att det räcker med att... 10/07 Oväntat att det faktiskt fungerar. Nu är det bara att hoppas på att det sprider sig till andra spel och utvecklare. Då kanske jag börjar spela onlinespel igen. 10/07 Riktigt intressant artikel. Detta är ju applicerbart inte bara på spel utan faktiskt på alla typer av "online communities". Man får hoppas att detta börjar användas mera. 09/07 Smite behöver detta! :D 09/07 jag tror inte på ett ord riot säger efter deras historia. 09/07 Skulle uppskatta något liknande i dota då deras system inte funkar något vidare. 09/07 Nu har jag inte läst original artikeln, men tas det upp att även oskyldiga blir bannade? Som det är nu räcker det med att du hamnar i ett lag som är ett par premades och du spelar dåligt för att sedan få fyra reports om flaming fast du inte öppnat käfte... 09/07 De är aldrig kul med fölk som blir galna på en för att man suger hehe. men Man kan ju behärksa sig :). 09/07 Tycker det ger en intressant bild av folk i allmänhet. Undrar om statistiken skulle vara densamma på Facebook, etc. 09/07 Det borde inte bara vara spelarnas uppgift att se till att folk som bara sprider hat i chatten blir straffade. Jag lägger endast mina reports på folk som är allmänt otrevliga men sånt borde systemet själv kunna ta hand om till en viss grad. Jag skulle... 09/07
Skicka en rättelse