Trots vår ringa storlek har vi dragit in 170 miljoner kronor.

Tack vare en bra it-infrastruktur, satsningarna på hemdatorer under 90-talet och årstider som uppmuntrar till att vara inomhus ett sex månader om året har vi haft en blomstrande e-sport sedan begreppet myntades. Vi är faktiskt fjärde bäst i världen räknat i hur mycket turneringspengar svenska lag har dragit in.

Bettingföretaget Unibet har sammanställt en mängd statistik gällande e-sport och där ser vi bland annat att svenska spelare har dragit in lite mer än 170 miljoner kronor sedan 1999. Kina har förstaplatsen med sina drygt 470 miljoner kronor och USA har andraplatsen med närmare 430 miljoner kronor under samma period.

En annan lista som går i blågul favör är andelen proffs per invånare där Sverige stoltserar med 54 stycken per 1 miljon medborgare, att jämföra med USA som bara har nio. I år räknar man också att den totala prispotten inom e-sport kommer att överstiga 1,34 miljarder kronor, vilket är 100 gånger mer än för 15 år sedan.

Dota 2 är för närvarande spelet med de allra högsta prispottarna vilket syns inte minst på de fem spelare som tjänat mest i Sverige.

  1. Ludwig "Zai" Wåhlberg (16,9 miljoner kr)

  2. Gustav "s4" Magnusson (10,4 miljoner kr)

  3. Jonathan "Loda" Berg (6,2 miljoner kr)

  4. Johan "pieliedie" Åström (6,0 miljoner kr)

  5. Jerry "EGM"" Lundqvist (5,9 miljoner kr)

På bara fyra år har dock antalet proffs i världen tredubblats och man räknar nu att cirka 13 555 personer försörjer sig på sitt spelande.

Interaktiv grafik

Skicka en rättelse