Sweclockers hårdtestar två AMD-kort som vill få Nvidia att svettas.

Länge har Nvidia dominerat i fråga om kraftfulla grafikkort för konsumenter, och sedan Geforce GTX 1080 lanserades förra våren har det inte funnits någon konkurrens i toppskiktet. Inför dagens lansering av den helt nya Radeon Vega-serien har det antytts att AMD vill ge Nvidias toppkort en match.

Våra vänner Sweclockers har ägnat de senaste dagarna åt att grilla AMD Radeon RX Vega 64 och Radeon RX Vega 56, två kort som är tänkta att mäta sig med Geforce GTX 1080 och GTX 1070. Deras utförliga tester i bl.a. Battlegrounds, Battlefield 1, GTA V och Ghost Recon: Wildlands visar att AMD-korten levererar ungefär som förväntat – men frågan är om det räcker för att rucka Nvidias dominans.

AMD:s grafikarkitektur Vega är här i dag.

Radeon RX Vega 64 släpps exakt nu (15:00 i dag, den 14 augusti), och Radeon RX Vega 56 släpps senare. Riktpriserna är 499 respektive 399 dollar, vilket gissningsvis ger dem ungefär samma svenska pris som motsvarande Nvidia-kort.

Med tanke på att så många spel är så himla CPU baserade så känns väl grafikkort inte så jätte viktigt längre (beror på vad man spelar förstås) 15/08 Med tanke på den extrema energiförbrukningen och värmeutvecklingen svettas väl allt möjligt som är i närheten av en Vega -.- 15/08 Själv brukar jag köpa det som har bäst pris/prestanda eller helt enkelt bäst prestanda. Jag har själv aldrig upplevt några direkta stabilitetsproblem (oc exkluderat) med någon dator jag ägt oavsett konfiguration. Det är i regel inte hårdvaran som strula... 14/08 Kräver betalt för att stoppa nånting med amd i min dator, Intel o nvidia har varit bäst combo för bästa stabilitet för mig, ska tilläggas sysslar inte med extrem oc så vet inte hur det är där. 14/08 @marcus8958: jag minns hur hela swec blev som tokiga i opteron 144-chippen eller vilken det nu var,för en sisådär 10-15 år sedan, när Intel och AMD fortfarande krigade på jämn mark. Sen kom core2duo och där har vi legat sen dess känner jag. Trevligt om... 14/08 Det bra'a är att Vega skiner som sol i DX12. :) 14/08 Nvidia och Intel har inte varit steget före alltid. AMD / ATI har varit på toppen på den gamla goda tiden. 14/08 Var sugen på Vega64 först, sedan fick man resultatet på testerna. Strömförbrukningen är katastrofal tycker jag. Inga drivrutiner kan rädda den. Beställde ett 1080Ti för ca 2000kr mer än Vega64 priset, bättre prestanda och mindre strömförsörjning. Hoppas... 14/08 sedan jag köpte 290x vid lansering har kortet bara blivit bättre och bättre... Så ser inget problem med drivrutiner dom är precis lika bra på att uppdatera som nvidia om inte bättre för Amds drivisar fungerar för mig. 14/08 Byggde en ny dator för nån månad sedan och köpte ett 1080ti så jag känner mig liite glad över att vega inte krossar det kortet haha. Köpte dock också en Ryzen 1500x att ha till så stöder amd lite iaf. Hoppas vega säljer som smör och på riktigt börjar... 14/08
Skicka en rättelse