Även Minecraft-Markus och tre King-medarbetare drog in stora pengar förra året.

EA:s svenska vicepresident Patrick Söderlund var den svensk som hade högst inkomst av tjänst 2017. Totalt jobbade Söderlund ihop till 157 miljoner kronor, pengar han fick av lön, arvoden och andra ersättningar, det visar siffror från Skatteverket som DN.se (betaltjänst) tagit fram.

Också när det gäller inkomst av kapital finns spelbranschmänniskor representerade. Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson, som sålde spelet och bolaget Mojang till Microsoft för 2,5 miljarder dollar (ca 18 miljarder kronor), fick in 494 miljoner kronor från kapital under förra året. Men där är mobilkungarna King mer framträdande: Sebastian Knutsson, tidigare på King Mobile, drog in 2,1 miljarder kronor – mest i Sverige förra året. Två andra King-namn, Thomas Hartwig och Patrik Stymne, placerar sig på plats 3 och 6 på listan över inkomst av kapital, med 743 och 546 miljoner.

Patrick Söderlund har ett långt förflutet som chef för svenska spelföretag. 1997 blev han VD för Refraction Games, och mellan 2000 och 2006 var han VD för Dice (som köpte Refraction). Därefter har han haft olika chefspositioner hos EA, från september 2016 lyder hans titel Executive Vice President för EA Worldwide Studios. Han har på senare år flera gånger fått kritik av gamers, bl.a. för hur EA använder lootlådor i Star Wars: Battlefront 2, men också av Bioware-medarbetare som hävdade att EA bara bryr sig om vd spelare är beredda att betala för" och av Project Cars 2-chefen som kallade EA och Söderlund "arslen, hemska människor, monster".

Det blåser uppenbarligen på toppen.

Socialistpropaganda? Vem stod för din utbildning, mamma och pappa i hemmet eller privatskola? Vem tar han om dig när du blir sjuk eller ser till att du kan gå till affären utan att bli rånad? Fast du verkar ju vara redig och odlar säkert din egen mat... 04/01 Själv har jag aldrig varit arg eller avundsjuk på folk som tjänar mycket pengar för att jag har sett baksidan av vad pengar gör. Visst är det toppen att kunna köpa allt här i världen men du är även extremt utsatt och alla dina vänner är bara din vän för... 04/01 @Gen: @Gen: Jag är mer än nöjd med den med tanke på att jag gick ur gymnasiet med 16 ig. Helgnöjet mellan åldern 16-20 var att slåss på stan samt att vara småkriminell. Är glad att jag träffade min fru där i 19års åldern annars hade man väl varit död... 03/01 Haha, tänkte så med, det där var lite speciellt. 03/01 Jag ska vara så fräck och ge ett förslag. En snål, fet miljardär kan bara förstå en sak, och det är när man viskar i hans öra: "Jag har ett erbjudande som du inte kan tacka nej till" 03/01 Någon som tittat på för mycket Hollywood filmer märker jag. 03/01 Trams. Arvsskatten avskaffades av en enig riksdag, från Vänsterpartiet till Moderaterna, detta då den ansågs vara skadlig för Sverige. Skatteintäkterna var minimala (2,6 miljarder kr vid året innan avskaffning) medan reglerna försvårade enormt för sk... 03/01 Klart pengarna inte är välförtjänta. I grund och botten så kommer de ifrån krig och misär, människor som betalar deras tjänster från pengar som tjänas ihop på att vi utnyttjar barnarbete, slaveri, och sjukt låga löner som vi aldrig i hela världen skulle... 03/01 @AplAy: well, vi hade en gång i tiden arvskatt och kapitalskatt. Det gav en hel del utan att "företagarna flydde landet" som det oftast brukar heta. Båda är dock borta. 03/01 En individuell skattesättning? Mycket jobb men kanske genomförbart. 03/01
Skicka en rättelse