40 kronor per månad för nya funktioner och föremål.

Dota 2 är ett av många moba-spel på marknaden som också är free-to-play, där intäkterna istället fås in genom köp i spelet. Förutom föremål och skins har Valve länge kört med ett koncept de kallar Battle Pass/Compendium, där spelarna kan betala en engångssumma för att få paket med diverse bonusar i spelet.

Battle Pass var dock kopplade till Valves egna Major-turneringar, ett koncept de numera gått ifrån för att låta dessa skötas av andra arrangörer. De har tidigare sagt att de kommer omarbeta Battle Pass till något nytt och nu presenteras det i form av Dota Plus.

Dota Plus är en helt frivillig prenumerationstjänst, där spelarna för en månadskostnad på cirka 40 kronor får en rad nya funktioner i spelet. Mycket är en utveckling av vad som tidigare fanns i Battle Pass, med hjältespecifika utmaningar som låser upp nya saker samt olika kosmetiska föremål.

Mest intressant är vad Valve kallar för Plus Assistant, som ger tillgång till en uppsjö av statistik och hjälpmedel för att förbättra sitt spelande. Bland annat handlar det om möjligheten att få förslag på föremål, abilities och hjältar att välja i matcherna. Inte helt olikt de guider som redan finns tillgängliga.

Tjänsten har fått lite blandat mottagande från Dota 2-communityn, då många menar att den är pay-to-win och ger de som betalar orättvisa fördelar i spelet. Andra menar dock att den ger mer värde för pengarna, eftersom att den kommer uppdateras kontinuerligt med nytt innehåll och inte försvinna som tidigare Battle Pass.

Dota har också under en längre tid tappat spelare och en tjänst som Dota Plus är troligen ett sätt för Valve att satsa på en bättre upplevelse för att hålla kvar spelare. En person som prenumererar på tjänsten och är nöjd med den kommer troligen inte sluta spela så länge prenumerationen är aktiv.

Skicka en rättelse