Förra veckan stod det klart att pc-versionen av Fallout 76 släpps exklusivt via Bethesdas egna digitala distributionskanal, och därmed inte kommer dyka upp på Steam. Vissa har tolkat det som början till slutet för Bethesda-spel i Valves gigantiska spelbutik, men det dementeras av av Bethesdas kommunikationschef Pete Hines.

Hines klargör för IGN att beskedet om Steam-frånvaron för Fallout 76 enbart gäller just det spelet, inte nödvändigtvis företagets andra framtida spel.

We did not announce ‘all future Bethesda games will not be on Steam.’ That is not what we said. We said ‘this game will be available exclusively on Bethesda.net.’

Hur det blir med övriga spel framöver är inte bestämt än, säger Hines. Så om exempelvis Doom Eternal släpps enbart på Bethesda.net eller både där och på Steam vet de inte i nuläget - vi får helt enkelt vänta och se.

Men en orsak till att Bethesda skippar Steam med Fallout 76 kan vara för att Steam tar 30 procent i distributionsavgift för att sälja spelen, och kanske testar man nu att själv sköta försäljningen och behålla en större del av vinsten själva. EA och Blizzard förlitar sig helt på sina egna spelklienter (Origin och Battle.net), medan exempelvis Ubisoft och Rockstar både säljer själva och via Steam.

Fallout 76 släpps till pc (via Bethesda.net-launchern), PS4 och Xbox One den 14 november.

Vad tycker du - ska alla pc-spel finnas på Steam eller är större spridning att föredra?

Fallout 76 skippar Steam
Hur Fallout 76 hanterar rövhål
FZ intervjuar Pete Hines om Fallout 76 (eller den svåra konsten att göra alla nöjda)