Pete Hines förtydligar helgens uttalande.

Förra veckan stod det klart att pc-versionen av Fallout 76 släpps exklusivt via Bethesdas egna digitala distributionskanal, och därmed inte kommer dyka upp på Steam. Vissa har tolkat det som början till slutet för Bethesda-spel i Valves gigantiska spelbutik, men det dementeras av av Bethesdas kommunikationschef Pete Hines.

Hines klargör för IGN att beskedet om Steam-frånvaron för Fallout 76 enbart gäller just det spelet, inte nödvändigtvis företagets andra framtida spel.

We did not announce ‘all future Bethesda games will not be on Steam.’ That is not what we said. We said ‘this game will be available exclusively on Bethesda.net.’

Hur det blir med övriga spel framöver är inte bestämt än, säger Hines. Så om exempelvis Doom Eternal släpps enbart på Bethesda.net eller både där och på Steam vet de inte i nuläget - vi får helt enkelt vänta och se.

Men en orsak till att Bethesda skippar Steam med Fallout 76 kan vara för att Steam tar 30 procent i distributionsavgift för att sälja spelen, och kanske testar man nu att själv sköta försäljningen och behålla en större del av vinsten själva. EA och Blizzard förlitar sig helt på sina egna spelklienter (Origin och Battle.net), medan exempelvis Ubisoft och Rockstar både säljer själva och via Steam.

Fallout 76 släpps till pc (via Bethesda.net-launchern), PS4 och Xbox One den 14 november.

Vad tycker du - ska alla pc-spel finnas på Steam eller är större spridning att föredra?

Fallout 76 skippar Steam
Hur Fallout 76 hanterar rövhål
FZ intervjuar Pete Hines om Fallout 76 (eller den svåra konsten att göra alla nöjda)

Om slutprodukten är bra och plattformen fungerar och inte är i vägen för den önskade upplevelsen så spelar det ingen roll alls för mig. Det är i deras händer att leverera en bra upplevelse, om dom nu tror att dom kan göra det så är det bara upp till bev... 13/08 Har hört från flera att det kostar väldigt mycket att uppdatera sitt spel på steam med. Tror det var 40 000 dollar för varje uppdatering. Xbox och playstation kostar inte lika mycket att uppdatera på. Fallout 76 är väl tänkt att dom ska bygga upp spelet... 13/08 Ni som säger 30% vet inte vad ni pratar om. Det finns inget set price för Steam, utgivare kan förhandla med Valve (t,ex finns titlar där det är betydligt mindre). Finns flera lösningar på detta dessutom, de kan höja sitt baspris så att de gör samma vins... 13/08 Hoppas för guds skull att deras single player spel släpps på Steam då det är min överlägsna favorit bland PC klienterna. Så mycket bra funktioner och statistik att gå miste om. 13/08 Jag behöver inte fler klienter. Men i ES VI fall är jag villig att göra ett undantag. 13/08 30% är fan bra mycket asså, inte konstigt att de vill försöka hålla i de pengar själva även om de kommer tappa några tusen sales. 13/08 Så brukar det låta "Don't panic!... please still be hyped for our games!.... don't hate us!" Nya Doom kommer garanterat inte komma till steam, det drog så himla mycket pengar för dem med Doom 2016 så det skulle vara korkat om dom gav steam/valve en ande... 13/08 Jag tycker mest det blir rörigt att hålla reda på alla klienter och inloggningsuppgifter. Jag gillar att ha allt samlat på steam.. Fast egentligen gillar jag gog.com mest ^^ 13/08
Skicka en rättelse