Stark start för japansk action i allmänhet, och för Capcom i synnerhet.

En fjärdedel av spelåret 2019 har redan passerat, och enligt tradition kommer jag kvartalsvis gå igenom topplistan enligt Opencritic-snittet. Första kvartalet brukar sällan vara särskilt hett, men i fjol kvalade faktiskt två titlar från Q1 (Celeste, Shadow of the Colossus) in på den slutgiltiga listan.

En trend som är omöjlig att missa i år är japansk action; Resident Evil 2 (etta), Sekiro (trea) och Devil May Cry 5 (fyra) kvalar alla in på topp fyra. Två kommer från ett Capcom i högform.

I topp fyra hittar vi också "doldisen" (i det här sammanhanget) Slay the Spire, som snittar på höga 91 (som tvåa). Sista titeln på topp fem är Apex Legends (86). Det är dock, efter fjolårssiffrorna att luta sig mot, rimligt att anta att listan kommer att skrivas om rejält efter första halvåret. Just nu ligger exempelvis Sunless Skies (åtta) och Baba Is You (nia) på listan, men kanske inte länge till?

Med detta sagt, vi hörs vid månadsskiftet juni–juli. Till dess kan du spela exempelvis:

Skicka en rättelse
håller helt med, men ändå glad att dom vågar och kan ändra så mycket i grund konceptet men ha kvar samma grundkänsla 06/04 Jag håller med dig om att det är mycket svårare. Jag har nog inte reflexerna för Sekiro, Men saknar tex från Dark souls serien att man kan få utrustning och vapen genom att döda fiender flera ggr om. Då kändes det värt att springa till en bonfire för... 02/04 Sekiro är MYCKET svårare jämfört med Dark Souls och Bloodborne, om du frågar mig. :) Det är en riktigt skoj utmaning helt enkelt! Men jag måste släppa soulsborne-spelstilen och tänka Sekiro istället, annars åker jag på sjukt mycket smisk. Lättare sagt... 02/04 Förstår inte hyllningarna i av Sekiro, Känns som en liten snabbare nerbantad variant av Dark Souls spelen. 02/04 Det håller jag med om. Det betyder dock inte att spelet inte hade platsat på listan. 02/04 Kan bara instämma i hyllningarna av Sekiro... störtskönt spel! https://i.imgur.com/gJjuEtd.png 02/04 Nu har jag inte spelat spelet själv men det ser ut att vara ett tredjepersonsspel med strider. Har svårt att se att man skulle kunna klämma in några strategiska element i ett sånt spel. Om man kommenderar andra soldater så kan det på sin höjd finnas tak... 02/04 Om du tror att Sekiro är ett hack & slash kommer du inte att överleva i fjorton sekunder. Just sayin’. Det är snarare ett rytm-baserat strategispel med stealth-inslag. Kort sagt, något alldeles unikt. 02/04 Wow, inte ett enda spel på den listan lockar mig det minsta, däremot har jag väldigt kul med Generation Zero som recensenter inte tycks gilla. 02/04 Sekiro verkar riktigt fett. Kul att det fått så bra betyg. Kommer dock vänta någon månad med att spela det då jag fortfarande är trött på hack n slash efter att ha spelat genom GoW. Blir ju såklart på PS4 då hack n slash är lika obligatoriskt på konsol... 02/04