Trodde du VR var dött? Tänk om.

Hetast i vår – VR! Efter virtual reality-nyheter från Oculus Rift S, HP:s högupplösta satsning och Nintendo Switch bekräftar nu Valve sitt läckta VR-headset Index.

Uppgifter om Valves VR-produkt dök upp i helgen på Twitter-kontot Wario64 efter att någon på företaget av misstag publicerat en produktsida. Det innebar förstås att internet skärmdumpade och delade snabbare än någon kan säga "Smart PR". Eller "Sparken!"

Doug Lombardi, mångårig marknadschef hos Valve, bekräftar nu stora delar av det som Steamsidan skvallrade om, skriver The Verge.

Index avtäcks officiellt den 1 maj, och Valve planerar premiär redan i juni. Men, datumet är inte spikat och med tanke på Valves förhållande till det här med tid ska vi kanske inte ta ut all semester för att köra Index i juni innan produkten faktiskt är släppt. Inte juni 2019 i alla fall. Förbokning blir hursomhelst möjlig från den 1 maj.

Headsetet levereras med två kontroller som fått namnet Valve Index Controller. Hörlurar sitter på headsetet, som har två utbytbara "masker" för att passa smala respektive breda ansikten. Anslutning sker med USB 3.0 och Displayport 1.2.

De läckta bilderna på Index visar ett headset med någon form av linser eller sensorer framtill, vilket antyder "inside-out tracking", alltså att dessa rapporterar headsetets position istället för externa fyrar eller sensorer (som HTC Vive och första Oculus Rift har). Samtidigt finns en länk på produktsidan som pekar på en död sida med orden "Base station" i länken. Man kan spekulera kring att basstationerna, eller fyrarna, blir en frivillig premiumfunktion för förbättrad tracking om man inte nöjer sig med det som headsetets eventuella kameror levererar.

Systemkrav hittar vi också. De kan förstås hinna ändras, men i nuläget krävs som minimum Windows 10, ett GTX 970-grafikkort, en dubbelkärnig processor med hyper-threading och 8 GB internminne. För recommended stiger grafikortskravet till ett GTX 1070 och en quad core-processor behövs.

Priset för Index är fortfarande okänt, men gissningsvis avslöjar Valve det och mycket annat matnyttigt den 1 maj. 2019.

Skicka en rättelse