Seattle-företagets satsning på en egen spelplattform går i graven.

Valve hade storslagna planer för Steam Machines, speldatorer med ett eget slimmat operativ baserat på Linux, men satsningen fick knappt styrfart. Som en del av detta fick vi också Steam Controller, en gamepad som skulle bli frälsningen för de som ville ha ett alternativ till tangentbord och mus.

Fyra år har gått sedan dess och nu är kontrollen officiellt dödförklarad. Under den nyss igångsparkade höstrean säljer Valve ut de sista för cirka 60 spänn. Med tanke på att frakten till Sverige blir ungefär tre gånger så mycket, och de just nu är markerade som "slut", är nog chansen att få tag på en relativt liten.

Vad vi vet har Valve inte officiellt lagt ner satsningen på Steam Machines i stort, och folk verkar ganska nöjda med Steam Link, men gissningsvis lär det inte hända så mycket mer på den fronten. Istället ligger all fokus på VR-headsetet Valve Index som vi räknar med har fått en nytändning sedan annonseringen av Half-Life: Alyx.

Skicka en rättelse
Jag tycker deras VR-satsning är rätt svårbegriplig. Har inte Valve lärt sig läxan? Det krävs en helt annan "stamnia" i växandet av ett hårdvaruföretag. Att gå från spelutvecklare till online-butik känns som ett mindre steg att ta. 29/11 Omständigheter gör att Jag äger två stycken Steam-controllers som för det mesta samlar damm nuförtiden. Kontrollen är välbyggd och sitter skönt i handen. Storleken påminner lite om Xbox:s "The Duke". Knapparna och paddlarna sitter dock på ett sätt om... 29/11 Tror att den föll på att den kunde ta lite tid att konfigurera och skräddarsy för spelen (jaja, vet, finns profiler att hämta som andra gjort) samt att marknaden är så ruskigt insnöad på att allt ska se ut som någon gammal playstation-kontroll. Har ju... 28/11 Controllern är "Udda"... Den tar lite tid att vänja sig vid eftersom den är "feltiltad" men när man vant sig vid det är den i själva verket helt j-a suverän. Använde den länge som controller till Elite Dangerous bland annat och på många sätt var den öve... 27/11 steam machines är nog dött för gott... såg aldrig lovande ut. 27/11 Köpte en för några år sen, använde den två ggr, tyckte det var för jobbigt och gav bort den. Rent skräp med touch är min åsikt. Men finns säkert folk som kan vänja sig. 27/11 Kan leva utan den, men.... Har försökt köra något spel med det trådlösa tangentbordet, men det är ju lagom jobbigt. Där emot skulle nog en Steam Controller vara trevlig. Så skulle inte säga nej till en version två om det är därför denna reas ut. 27/11 Hoppas att den gör come-back! Har tänkt köpa den sedan release, men aldrig kommit till skott. 27/11 Steam-link blev app på android, ios och en enkel installation på raspberry pi, hårdvaran blev överflödig. Går att köpa en raspberry pi för runt hundralappen och snabbt installera steam-link på den. 27/11 Yep, finns ingen annan kontroller som är så universell som steam controller, går att spela precis vad som helst med den! 27/11