Den rättsliga beefen tar aldrig slut.

Gearbox har bokat en ny domstolsdejt med 3D Realms över rättigheterna kring Duke Nukem, en beef som pågått i snart ett decennium. Denna gång ska en domare avgöra vem som egentligen äger den musik kompositören Bobby Prince skapat till spelet.

Bakgrunden kring denna nya rättsliga dans är att Prince i oktober 2019 stämde både Gearbox och Valve, på grund av Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour. Han påstår att Gearbox inte ägde rättigheterna till hans låtar som fanns med i jubileumsutgåvan, medan Randy Pitchford menade att de ingick i de rättigheter man säkrat i en tidigare domstolsförhandling med 3D Realms några år tidigare.

Enligt Prince ska 3D Realms ursprungligen ha använt hans låtar i Duke Nukem 3D genom ett licensavtal och de var därmed inte 3D Realms att sälja vidare. Pitchford säger till Digital Trends att han tror på honom och man stämmer därför 3D Realms för att få ersättning för sina kostnader kring musiken, däribland ett avtal för att kunna släppa Duke Nukem 3D på Switch senare i år.

“We’re literally in the middle – either Bobby is right and deserves to be paid, in which case 3D Realms is wrong … or 3D Realms is right and Bobby’s wrong,” he says. “And we don’t know. So, we need to bring a judge in and have a look at things from both sides.”

Skicka en rättelse
@hannes.theorell: Tack för en ruskigt bra förklaring Hannes, och tack för att du tog dig sådan tid <3 Det var många detaljer där jag inte kände till, mer anat i ungefärliga drag, Jag vet inte hur mycket det egentligen förändrar min inställning till mång... 19/06 @Ender: Ja, fysiska föremål och tillgångar snappas upp av en mängd andra lagar och regler än vad immateriella föremål och tillgångar gör. Inte direkt konstigt då vi har en mycket längre historia av att bråka om fysiska föremål. För immateriella föremål... 18/06 Ah, men "kreativa verk" känns som ett brett begrepp öppet för tolkning :D Men visst, jag förstår Gearbox stämning, men den är ju framtvingad ifrån Prince egen stämning av dem, och det är nog mest hans stämning jag har åsikter om. Annat lagrum, men är... 18/06 Ja, om du skapat ett hus på ett sådant sätt att det uppnår verkshöjd så har du inga problem att slå mynt på framtida avbildningar av huset. Nyttjanderätten av ett hus kommer andra lagrum att ta över, så där har du inget att hämta. :) 18/06 Jag tror det är just osäkerheten som Gearbox försöker fimpa. Och när man köper kreativa verk finns det ju en uppsjö av sätt att hantera rättigheterna. Friköpa, licens, royaltie-baserat, osv. 18/06 Aaah, efter en hyfsat god natts sömn läser jag bättre (än på mobilen iaf). Jag ser ju nu att du skrev vad jag tänkte angående musiken i spelen. Jag har egentligen ingen större insyn i exakt vad han vill ha ut från detta, jag läste bara inledningen på... 18/06 Yes master, at once master! :D Edit. Jag vet, men även en konstnär kan måla en tavla på beställning. Jag skulle ändå kunna hävda att jag satt min personliga prägel på det, ifall jag ville fåna mig. Dessutom har jag inte gjort alla mina arbeten efter rit... 18/06 Tyvärr, det är ingen verkshöjd i att bygga ett hus. Arkitekten däremot kan erhålla verkshöjd för sina ritningar. Men som vanlig knegare ska du bara göra som andra säger och få en bråkdel av arbetsvärdet som lön. ;) 18/06 M-menar du att Rolling Stones och de andra inte har turnerat med hans spelmusik heller?! Tja, någon bryr sig uppenbarligen...inte jag dock. Jag har då aldrig spelat Doom eller Duke för musiken, det har (för mig) bara varit något oljud i bakgrunden som... 18/06 @Ender: Det är så legalese är skriven i 9 fall av 10. Titta på ungefär vilken stämningsansökan som helst, det är alltid otroligt synd om den underbara målsägande i dennes egna/dennes biträdes ögon. Precis som det i försvarspläderingar är otroligt synd... 17/06