"En total röra" – så beskrev anonyma medarbetare i våras arbetet med Dying Light 2. Techlands PR-ansvariga avfärdade kritiken som "totalt felaktig", men nu kommer en ny våg med svidande kritik mot hur den polska studion fungerar, också denna gång från anonyma medarbetare.

Thegamer.com har intervjuat tio personer som jobbar eller har jobbat med spelet, och de ger bilden av ett företag med en auktoritär ledning med en dålig kultur som sprider sig bland medarbetarna. Bristande kommunikation, dåliga beslut och tveksam personalpolitik lyfts fram, och det ges exempel på hur företaget inte tar tillvara på kunskaper från erfarna nyrekryteringar, som istället lämnar företaget. En av de intervjuade ger ett exempel:

Techland has a history of hiring people for which the team had ‘high hopes’, but it ended up in nothing. One such case for the designers was the hiring of Marc Albinet, a former game director from Ubisoft, that was supposed to restructure how design is done in the studio. Even he, a veteran with 30 years of experience, couldn't break through upper management that is harder to change than the spin of the fucking Earth.

En annan intervjuad fyller i att experter som ger råd som inte ligger i linje med ledningens åsikter sakta flyttas bort från projektet. Det leder till att de slutar eller sparkas, och att det krävs att man är "underdånig" för att göra karriär på Techland.

Företagets VD Pawel Marchewka har läst kritiken och kommenterar en hel del av den. Vissa saker håller han med om och säger att man tagit tag i, men i mycket ger han förklaringar som dämpar eller inte alls håller med om det de intervjuade säger. Gissningsvis har båda lägren poänger, som det brukar vara når två parter bråkar.

Dying Light 2 tillkännagavs på E3-mässan 2018, och var tänkt att få premiär för ett år sedan. Men så blev det inte, och något nytt datum har inte satts. I somras sa Techland att man var "i slutskedet" av utvecklingen, så om det rullar på får vi kanske parkour-kriga med zombier på pc, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series framåt vårkanten.