Chernobylite har befunnit sig i early access på Steam sedan slutet av 2019 och utvecklas av The Farm 51, som bland annat inkluderar folk som tidigare jobbat med Painkiller-serien hos People Can Fly. Och snart är det dags att släppa det på riktigt, närmare bestämt i juli enligt den senaste trailern.

Spelet utspelar sig inte helt oväntat kring Chernobyl och den radioaktiva staden Pripyat. Utvecklarna har inte bara har besökt dessa platser, utan även 3D-skannat områden och föremål för att kunna lägga till i spelet. Viss handpåläggning har dock skett som svar på feedback från spelare och för att faktiskt göra områdena roliga att spela i.

Utvecklarna själva kallar spelvärlden för "öppen", men halvöppen hade nog varit en bättre beskrivning eftersom spelet är uppbyggt kring separata banor. I vår strävan efter att nysta upp hemligheter och hitta vår älskade Tatiana kommer vi kunna rekrytera olika medlemmar till vår grupp, och vi måste därefter vårda vår relation till dem. De kan skickas ut på uppdrag, men även dö och förloras för alltid, så det gäller att ta rätt beslut.

Utöver det vankas det fiender i form av övernaturliga väsen och soldater, tidsresande för att rätta till dåliga beslut, crafting och annat. Mottagandet under early access har varit hyfsat bra, så vi får hoppas att The Farm 51 lyckas knyta ihop säcken på ett bra sätt inför det skarpa släppet.