Valves bärbara PC/konsol Steam Deck ska släppas i slutet av året, åtminstone till de tursamma få som lyckades få till en förhandsbokning av de första omgångarna. Valve har uppgett att de är fast beslutna att göra så mycket av Steam-biblioteket spelbart på maskinen som möjligt, och för att underlätta för konsumenter har de startat initiativet Deck Verified.

Detta är en graderingsskala med fyra olika nivåer som spel kommer att märkas med på Steam:

  • Verified – Spel som fungerar suveränt på Steam Deck så fort man startar dem.

  • Playable – Spel som kan behöva manuella justeringar för att spelas, såsom att välja en kontrollkonfiguration från communityn, att behöva använda touch-kontrollerna för att navigera i en launcher etc.

  • Unsupported – Spel som i dagsläget inte fungerar på Steam Deck, där VR-spelet Half-Life Alyx ges som exempel.

  • Unknown – Spel som ännu inte har testats av Valve.

För att få stämpeln Verified måste spelet godkännas i fyra olika kategorier. Först måste det ha fullständigt kontrollstöd, använda lämpliga kontrollikoner och automatiskt ta fram det virtuella tangentbordet när det behövs. Vidare måste spelet stödja Steam Decks standardupplösning (1280x800 eller 1280x720), ha bra standardinställningar och ha läslig text.

Utöver det ska upplevelsen vara sömlös, vilket innebär att inga kompatibilitetsvarningar ska visas och att eventuella launchers ska kunna navigeras med en kontroll. Avslutningsvis måste spelet och all dess middleware som körs genom kompatibilitetslagret Proton stödjas av Proton, inklusive anti-fusksystem.

Mer info om Deck Verified hittas här.