Den första vändan av Steam Decks gick åt väldigt fort och Valves servrar klarade inte av anstormningen av förhandsbokare. Fenomenet scalpers har varit ett hett ämne i och med lanseringen av nästa generations konsoler och grafikkort, och Valve försökte minimera risken för detta. Man var bland annat tvungen att betala en reservationsavgift på runt 50 kronor, och endast Steam-konton som köpt något innan juni 2021 kunde förhandsboka en Steam Deck under de första 48 timmarna.

Men även om det varit betydligt svårare för folk att beställa större mängder maskiner, har det letat sig ut annonser med ockerpriser på sidor som Ebay. Där finns det annonser ute för maskiner som ska levereras i den första vändan, alltså i december, såväl som första kvartalet nästa år. Men om Gabe Newell tyckte att priset på Steam Deck var en smärtsam historia, är det inget jämfört med vad dessa scalpers vill ha för sina förhandsbokningar.

Eller vad sägs om 256 GB-varianten för $849 (strax under 7400 kronor), jämfört med de $529 (4600 kronor) den egentligen kostar? Eller värstingvarianten med 512 GB för $950 (8250 kronor) istället för originalpriset på $649 (5600 kronor)? Det hela var givetvis oundvikligt, men det är trist att återigen se riktiga konsumenter bli snuvade på konfekten.

Missa inte Mike Stranéus intressanta artikel om scalpers.