I eftermiddags lyfte Nvidia recensionsembargot för Geforce RTX 4080, det andra och så här långt näst snabbaste kortet i Nvidias nya RTX 4000-serie. Våra vänner Sweclockers har lagt vantarna på ett ex av Nvidias Founder's Edition-modell (som inte släpps i Sverige), och de har låtit kortet slita hårt för att berätta om det är värt de sisådär 16 500 kronor det kostar.

Ja, det är en rejält dyr pjäs, inte minst jämfört med RTX 3080 från förra generationen, slår Sweclockers fast. Å andra sidan kallar de prestandalyftet från RTX 3000-serien "anmärkningsvärt" och prisar hur nykomlingen presterar i 1440p- och 4k-upplösningar. De berömmer också energieffektiviteten, stödet för uppskalningstekniken DLSS 3 och hur det presterar i ray-tracing.

Det som Nvidia erbjuder är utmärkt spelprestanda som lyfter ordentligt sedan föregående generation, klassledande effektivitet, ray-tracing-prestanda som saknar like och moderna mjukvarufunktioner.

Men trots berömmet uppmanar Sweclocker att vänta med köp. Inom kort släpper nämligen AMD RX 7000-serien som väntas kunna mäta sig med RTX 4000, och det med kort som kostar flera tusen mindre. Först när dessa är testade har vi svaret på hur mycket kort RTX 4080 är för pengarna.