Förra veckan vann Microsoft i den amerikanska domstolen mot Federal Trade Commision (FTC) och deras invändningarna mot uppköpet a Activision Blizzard. FTC följde då upp med att överklaga domen till appellationsdomstolen. Överklagan kom i 11:e timmen då ett beslutet nämligen var tvunget att tas innan helgen.

Det är lördag idag och appellationsdomstolen valde under fredagsnatten svensk tid att helt enkelt avslå FTCs överklagan. Vilket i sin tur då innebär att vägen är fri från amerikansk sida att genomföra affären.

Det är en stor vinst för Microsoft, men allt är fortfarande inte riktigt klart än med affären och det finns ett hinder kvar innan Microsoft kan öppna champagneflaskan. Storbritannien och deras CMA har som bekant inte godkänt affären på grund av att de anser att uppköpet skulle göra att Microsoft blir alldeles för dominant med sina moln-tjänster. Det spekuleras dock i att Microsoft som reaktion på detta kommer sälja en del av sina moln-baserade rättigheter för att hamna i linje med vad CMA kräver.

Dramat fortsätter!

Activision Blizzard-affären i korthet

  • I januari 2022 framkom att Microsoft vill köpa Activision, Blizzard och King för 68,7 miljarder dollar. Affären skulle ge dem kontroll över spel som Diablo, World of Warcraft, Call of Duty och Candy Crush.

  • Myndigheter världen över har granskat vilka effekter affären kan få för konkurrensen. FTC (USA) och CMA (Storbritannien) har ännu inte sagt ja, men i USA har en federal domstol i praktiken gett affären grönt ljus.

  • Microsoft hade satt en självpåtagen deadline till den 18 juli, men den har omförhandlats till 18 oktober.