En undersökning gjord av konsultföretaget International Development Group visar att europeer och amerikaner föredrar olika sorters spel, det rapporterar Forbes.

I Europa är det korta, snabbspelade så kallade casualspel som säljer visar undersökningen och lyfter fram fotboll och racing som två populära genrer. I USA dominerar mer våldsamma shooters och tidskrävande äventyrsspel.

Europas favorit respektive USAs val

Enligt Cevat Yerli, chef på tyska Crytek som specialiserar sig på shooters, betraktar europeer sådana spel som "onda".

Forbes pekar på försäljningssiffrorna för 2007 där populära konsolspel som #Halo 3 och #Call of Duty 4: Modern Warfare som bevis i sin artikel. Halo 3 sålde bara 900 000 exemplar i Europa, att jämföra med enorma 4,8 miljoner som såldes i USA. Call of Duty: Modern Warfare 4 sålde runt 1 miljon i Europa mot 3 miljoner i USA.

Det mest sålda konsolspelet i Europa förra året var Brain Training till Nintendo DS, som såldes i hela 2,8 miljoner exemplar.

Vidare citerar Forbes siffror från 2007 som något förvånande visar att gamla PlayStation 2 fortfarande dominerar den europeiska marknaden med en marknadsandel på 47%. Något som kan jämföras med siffrorna för #Nintendos Wii med 7% och #Microsofts Xbox 360 som hade andel på bara 5%.
[nobr]

<form method="post" action="http://www.fz.se/poll.fz">
<input type="hidden" name="data" value="YToyOntpOjA7czo0MDoiMzMwZWVjYmY5ODIxOWM4ZTMyOWFmMzUwNzFiNGM3Y2Y1MDQzNGVhNCI7aToxO2E6Mzp7aTowO2k6MTM4O2k6MTtpOjIxODtpOjI7aTo3Nzk0O319"></input>

<input type="radio" name="q218" value="1294" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Ja absolut, ge mig ett sportspel och jag är nöjd.

<input type="radio" name="q218" value="1296" class="form_input_radio"></input>

Japp, digital racing är min drog.

<input type="radio" name="q218" value="1298" class="form_input_radio"></input>

Ja, jag gillar snabba enkla spel, oavsett genre.

<input type="radio" name="q218" value="1300" class="form_input_radio"></input>

Nej, shooters är min grej.

<input type="radio" name="q218" value="1302" class="form_input_radio"></input>

Nej, det finns inget bättre än ett välgjort rollspel/äventyrsspel.

<input type="radio" name="q218" value="1304" class="form_input_radio"></input>

Jag bryr mig inte om genre, ett bra spel är ett bra spel,

</form>

Var är strategispelen? Själv spelar jag allt utom racing och sportspel. 27/06 Trodde det var jänkarna som bara spelade sport och racing. Nä själv spelar jag allt utom sport och racing. Om inte spel som GTA räknas som racing spel. 27/06 Dom enda genrer jag inte gillar är racing och sportspel :p 26/06 Ähh, dom kan ju inte kolla försäljningssiffrorna för att bevisa att dom har rätt, vi laddar ju bara ner spel i europa :P Personligen så ligger strategispel högst på min lista, vart fanns det alternativet i pollen och i undersökningen? Men annars, ett... 26/06 Jösses vad Europeer är tråkiga... själv så föredrar jag RPG, Strategi och FPS, men ett bra spel kan vara från vilken genre som helst :) 26/06 Jag är knappast någon typisk Europé med den mätstickan. Har aldrig varit förtjust i sportspel, i alla fall inte sen Atari ST-tiden. Sportspel och RTS är genrer jag gärna undviker i största möjliga mån. Varken FIFA, NHL, NBA eller något liknande lockar.... 26/06 Jag tycker inte det går att generalisera europa då det finns så många kulturella skillnader mellan länderna. Exakt! 26/06 Jag lirar mycke boll på min box med polare, men gillar minst lika mycke att sitta själv med ett fint action/äventyr! 26/06 Själv föredrar jag ett välgjort RPG, kommer alldeles för få sånna spel. Sist var ju Mass Effect, sen före det så är det enda jag kan komma att tänka på Jade Empire... 26/06 Pff, Halo 3 är sämst, inte konstigt att det sålde "dåligt". Vi i Europa spelar inte skit, som Crysis också är story mässigt. Borde de inte skylla på piratkopiering? Vad konstigt... 26/06
Skicka en rättelse